Лаптопите с два екрана може би някога са били новост,

...
Лаптопите с два екрана може би някога са били новост,
Коментари Харесай

Asus Zenbook Duo – уникална машина с два екрана и много мощ

Лаптопите с два екрана може би в миналото са били оригиналност, само че в случай че Asus Zenbook Duo 2024 е нещо, което може да се каже, те към този момент са в действителност потребен форм-фактор.

Преди известно време изпробвах устройството Zenbook Fold на Asus, което всъщност представляваше голям таблет, прегънат на половина. То обещаваше доста, само че беше ненапълно хитроумно и струваше над 7000 USD. По-разумно е дизайнът да се насочи към форм-фактор с два екрана, вместо към един голям сгъваем екран. Предишните итерации на двуекранни преносими компютри вид „ мида “ включваха екрани с половин размер, ситуирани над компресирана клавиатура. Ново осъществяване, въпреки и лимитирано до доста характерни случаи на приложимост.

Бързо напред и в този момент Asus Zenbook Duo (UX8406) е най-пълно осъществената версия на формулата с два екрана. Добре конструиран, подсъзнателен и подкрепят от отличната OLED технология, той е фантазия за мултитаскинг. Освен това е чудесна витрина на новите процесори Intel Core Ultra, които имат впечатляващо добра графична мощност.

Първи усещания от Asus Zenbook Duo

Едно нещо ми направи усещане при първото разглеждане на този преносим компютър: макар красивите си екрани, той не е най-вълнуващото устройство за гледане. В съпоставяне с елегантното матово покритие на OLED гамата Zenbook S, сдържаният дизайн на Duo не провокира сърцетуптене. Но има ли значение това, когато разполагате с два ярки, пълноразмерни OLED екрана, които можете да зяпате?

Важното е, че Zenbook Duo се усеща корав и здрав. За устройство, което на процедура се състои единствено от екрани, нито един път не се уплаших за издръжливостта му. Той има задоволително тегло, с цел да можете комфортно да вдигнете капака с една ръка, без да е прекомерно тежък, с цел да го носите комфортно със себе си. За това спомагат и качествените панти, които разрешават отварянето на преносимия компютър изцяло плоско под ъгъл от 180 градуса. Здравата вградена стойка също по този начин е прилежно ситуирана под преносимия компютър, като ви разрешава да подпрете устройството на ергономична височина и да гледате комфортно екраните му.

Както всеки компютър с Windows 11, настройката му е относително безпроблемна. За моя усет имаше прекалено много авансово конфигурирани стратегии на Asus, макар че някои от тях служат за значими функционални цели. Вземете да вземем за пример ScreenXpert и App Switcher – софтуерът, който ръководи огромна част от работата с няколко екрана. Преместването на прозорци и физическата смяна на конфигурацията на екрана на Zenbook Duo работи безпроблемно, като ви подсигурява пълноценно потребление на двата екрана.

Като оставим настрани главната хармония, Asus Zenbook Duo не е просто трик, това е несъмнено.

Ежедневна приложимост

Два екрана са по-добри от един, нали? Обичайното ми работно място се състои от преносим компютър, подложен в стойка Twelve South Curve Flex, с цел да е на равнището на очите, обвързван с външен екран и други периферни устройства посредством док станция Belkin Connect Pro Thunderbolt 4. Едно от няколкото страхотни неща на Asus Zenbook Duo е, че обезпечава комфортен достъп до два екрана, без значение дали сте на бюро или в придвижване.

Различните му режими оферират същинска полза, тъй че да не се лишавате от второстепенен екран, когато сте в работно пътешестване или в случай че мястото не разрешава различен екран. Прекарвам доста време сред мониторите, като преглеждам проучвания на един екран, до момента в който пиша на различен. Възползването от този работен развой, без значение къде се намирате, е едно от най-хубавите преимущества на Duo. Използването на вградената стойка обезпечава комфортно ергономично пространство за работа, като приближава горния екран до равнището на очите, а долният екран е елементарен за поглеждане надолу.

Дори когато не можете да поставите преносимия компютър върху повърхнина, с цел да подпрете екраните му, можете да употребявате Duo като обичайно устройство с мида

Той се доставя с Bluetooth клавиатура, която се закрепва над долния екран, което аз доста повече избрах пред потреблението на виртуалната клавиатура на сензорния екран. Почти незабавно откакто клавиатурата се свърже към слота си, преносимият компютър бързо пренарежда всичко, с цел да се приспособи към конфигурацията с един екран. Изживяването е прелестно и без търкания.

Същото важи и за случаите, когато завъртите преносимия компютър във отвесна ориентировка, сходна на книга – той поправя надлежно оформлението без ненужно лутане. Можете също по този начин да заключите конфигурацията на екрана, тъй че тя да не се трансформира, когато се движите.

Включената в комплекта Bluetooth клавиатура на Asus също е доста по-добра, в сравнение с има право да бъде. Тя е извънредно тънка, само че въпреки всичко е комфортна за писане с помощта на дружелюбните си клавиши. Безпроблемно прикрепяща се върху долния екран, тя работи добре и като портативно решение, когато преносимият компютър е на стойката си. Клавиатурата обаче би се възползвала от лична дребна прибираща се стойка, защото тя седи изцяло плоска, когато е отделена и сложена на бюро. Независимо от това, тя е чудесно и плътно входно устройство, което сплотява преживяването с два екрана.

Двойно повече екрани, двойно повече развлечение

Без значение какво вършиме, OLED екраните на Asus Zenbook Duo наподобяват необикновено. Те са чудесни за гледане на видеоклипове, за игра на игри, за работа по креативен планове и за всичко друго, за което се сетите. Все повече преносими компютри възприемат OLED технологията и за това има основателна причина. Надграждайки обичайните LED, вие се възползвате от по-високи равнища на контрастност, по-живи цветове и по-добър ъгъл на видимост.

Последният миг е изключително значим за потреблението на Duo като работна машина. Когато показвате нещо на сътрудниците си, е по-лесно да видите показаното наличие под ъгъл, защото цветовете и осветлението остават правилни. Освен това опцията да поставите Duo изцяло плоско е комфортна и при шерване на работата сред сътрудници, скупчени към маса.

Важно е да се означи, че и двата OLED екрана са идентични – единият не е по-добър от другия. Всеки от тях е с ясна разграничителна дарба 2880 x 1800, с опция за допиране и поддържа гладко придвижване на 120 Hz. Това е от изгода за цифровите художници, които могат да рисуват на долния екран благодарение на включения в комплекта стилус Asus Pen, до момента в който употребяват горния екран за референтни изображения – всичко това в еднакъв цветови профил и равнище на изясненост.

Мнението на един цифров художник

Аз не съм цифров художник, нито пък художник по някакъв метод. Моят сътрудник, въпреки това, е надарен хобист, който рисува благодарение на Procreate на iPad Air с молив на Apple.

След като прекара известно време със Zenbook Duo, тя хареса какъв брой дружелюбни са неговите сензорни екрани, до момента в който употребява Clip Studio Paint. Въпреки че е обезпокоена от обстоятелството, че писалката Asus Pen изисква патентован инструмент за промяна на размерите на накрайниците – и че накрайниците са наречени съгласно степенуването на дебелината на молива, макар че не трансформират изхода на екрана – тя го намира за комфортен стилус за изобразяване.

За да рисувате комфортно върху Asus Zenbook Duo, би трябвало да употребявате включения в комплекта му калъф за преносим компютър. Неговата стойка основава прекомерно стръмен ъгъл, с цел да пишете или рисувате на долния екран без прекалено напрежение. За благополучие капакът на ръкава се сгъва, с цел да ви разреши да повдигнете преносимия компютър под лек надолнище, което е доста по-добре за по-дълги сесии на изобразяване.

Сравнителни проби

От сърфиране, общи задания за работливост, редактиране на фотоси и даже игри, Asus Zenbook Duo е мощен повсеместен производител. Ежедневният ми работен развой не е от най-интензивните, само че въпреки всичко оцених плавната и дружелюбна работа на преносимия компютър при всички задания.

Освен това за първи път тествам компютър, оборудван с процесор Intel Core Ultra, който ме накара да си оближа устните. Мислено, несъмнено – не съм цялостен зевзек.

Когато тествам даден компютър, нормално извършвам няколко синтетични бенчмарк теста, с цел да дефинира почти продуктивността. Поради лимитираното време организирах единствено няколко теста, които въпреки всичко дадоха прилични резултати.

Cinebench оказва помощ да се мери какъв брой добре процесорът на компютъра рендира 3D изображения, като го подлага на обичайно натоварване. Изпълних версиите 2023 и 2024 на софтуера, защото най-новата версия към момента не разполага с толкоз доста устройства за съпоставяне.

Резултатът на Zenbook Duo в Cinebench 2023 за едно ядро е един от най-хубавите резултати от устройствата, които съм тествал. Той се връща в средата на групата с многоядрената продуктивност, което към момента е порядъчен резултат.

Що се отнася до скоростта на диска, CrystalDiskMark мери скорост на поредно четене от 5000 MB/s и скорост на запис от 3500 MB/s. Това го слага сред скоростите на SSD, открити в геймърския преносим компютър TUF A16 на Asus и насочения към корпоративните клиенти ExpertBook B6. Не е стремително бърз, само че не е муден.

Установих, че изказванията на Asus за дълготрайност на живота на батерията при обща приложимост от осем часа са много точни. Както при всеки преносим компютър, очаквайте, че тя ще се изтощава по-бързо при огромни натоварвания, да вземем за пример при рендиране на видео или игра на игри. В комплекта е включено 65W USB-C зарядно устройство, а двата Thunderbolt 4 врата поддържат бързо зареждане, тъй че не лишава доста време да се зареди батерията.

AI

Разбира се, с прибавянето на чипсета Intel Core Ultra безспорно сте виждали фразата „ AI PC “. Това е по този начин, тъй като версиите на чипа от висок клас за първи път включват независим невронен процесор (NPU) в система върху чип (SoC) на преносим компютър на Intel.

Казано по-просто, то е предопределено да поема маломощни устойчиви натоварвания, основани на изкуствен интелект, като освобождава централния и графичния процесор за други задания. Облачните сървъри – на които разчитат доста огромни модели на ИИ – са извънредно скъпи и енергоемки за работа. Така че има смисъл част от това натоварване да се разпореди на местни машини, в допълнение към избягването на подводните камъни на сигурността, свързани с изпращането на евентуално чувствителни данни онлайн.

Единственият проблем, и това не е проблем на Asus, е, че локалните задания за изкуствен интелект към този момент са с стеснен темперамент. Софтуерът Copilot на Microsoft, генеративният помощник с изкуствен интелект, вграден в операционната система, се бори с доста от проблемите, които са синоним на разрастващата се технология. Неточните систематизирания, измислените отговори и производните творби на изкуството са нещо всекидневно. Той е потребен за мозъчна офанзива на хрумвания, само че не бих разчитал на него за по-сложна работа.

Засега най-полезните реализации на изкуствен интелект са под формата на местни задания за обработка, като да вземем за пример унищожаване на шума и настройки на видео в действително време – като размазване на фона – по време на конферентни диалози. Голяма част от настоящия звук е обвързван с генеративния ИИ, само че най-полезните аспекти на технологията NPU са по-малко вълнуващи. Помислете за различаване на тирада, различаване на текст в фотоси и понижаване на общото натоварване на системата, тъй че да можете да натоварвате устройството си повече, без да изразходвате повече сила.

По-полезна тук и в този момент е цялостната смяна на интегрираната графика на Intel. Тя е по-мощна и ефикасна, което е отлично за редактиране на видео и игри.

Изненадващо умела машина за игри

Не е толкоз скрито, че игрите на чип Intel Core Ultra са това, което чакам с неспокойствие от предходната година. С по-значимото повишение на качеството на софтуера и изкуствения разсъдък, бихте ли могли да играете по-взискателни игри без предпазлив графичен процесор? Категорично да. Подпомаган от най-високия клас чип Ultra Core 9, Asus Zenbook Duo се оправи с редица огромни игри и реализира впечатляващи резултати.

Разбира се, на моменти звучеше като излитащ реактивен мотор – както съвсем всеки преносим компютър при огромно натоварване – само че на тази машина можете да играете най-новите и най-хубавите заглавия.

Дори и без технологията за увеличение на мащаба на картината, всяка игра вървеше в комфортно за игра положение. Както бенчмарковете Hitman 3 Dartmoor, по този начин и Forza Horizon 5 дадоха непрекъснати фрагменти в секунда при по-високи графични настройки. С задействана технология за повишение на резолюцията XeSS на Intel Hitman 3 доближи близо 60 фрагмента в секунда. Чрез смяна на няколко настройки за качество елементарно можете да увеличите тази стойност. Интересно е, че повишението на мащаба не докара до забележима разлика в теста Forza, заради което по-долу включих единствено резултата без повишение на мащаба.

Baldur’s Gate 3, епичната ролева игра, която завоюва купата „ Игра на годината “ през 2023 година, също работи чудесно на Zenbook Duo

По подразбиране тя беше настроена на графична конфигурация Ultra, като последователността, включваща прекратена сцена и борба, беше със междинна скорост малко под 40 фрагмента в секунда. Намаляването на настройките до High даде съвсем шест спомагателни фрагмента. Baldur’s Gate 3 не поддържа XeSS, само че разполага с FSR 2.2 – технологията на AMD за увеличение на мащаба с отворен код, която могат да употребяват и други графични процесори. При включването ѝ междинната периодичност на фрагментите скочи над 60 фрагмента в секунда. Тъй като става въпрос за походова игра, високата периодичност на фрагментите не е от значително значение, само че с помощта на нея действието наподобява по-плавно.

Разбиване на цифри

В желанието си да подкарам Zenbook Duo и неговия чип Intel Core Ultra до абсолютния лимит, стартирах компютърния порт на The Last of Us Part I. Това е сложна игра за всеки компютър, камо ли за подобен без предпазлив графичен процесор. Дори отварянето на менюто накара вентилаторите на преносимия компютър да крещят от изпитание. Въпреки това, с графиката, настроена на Low (Ниско ниво), отварящата се поредност на играта реализира приблизително 30 фрагмента в секунда. Не е прекомерно зле. С активирането на FSR 2 играта вървеше видимо по-гладко, като се движеше над 40 фрагмента в секунда.

Моралът от тази история е, че да, Asus Zenbook Duo е порядъчен преносим компютър за игри. Стига да нямате нищо срещу да променяте няколко настройки тук и там, плавният геймплей е изцяло наличен – даже и при прословутите игри, изискващи доста запаси.

За кого е предопределен Asus Zenbook Duo?

Когато един екран просто не е задоволителен, последната итерация на Asus Zenbook Duo е необикновено добре планиран преносим компютър. Неговите блестящи двойни OLED екрани блестят, само че цялостното качество на дизайна е това, което сплотява концепцията в устройство с безкрайна полза. Вградената стойка улеснява пълноценното потребление на двата екрана, а включената Bluetooth клавиатура затвърждава прекарването.

Въпреки че дизайнът с два екрана е звездата на шоуто, Zenbook Duo 2024 се оказва мощна витрина за процесорите Intel Core Ultra. Въпреки неналичието на дискретна графична карта, този повсеместен преносим компютър ловко се оправя както с креативните приложения, по този начин и с игрите.

Единствената действителна причина за пауза е желаната цена от 3 999 $. Това е несъмнено безценен преносим компютър, въпреки и оневинен от конфигурацията с два екрана. Бихте платили сходна цена за преносим компютър от висок клас, оборудван с процесор от най-голям клас, откакто в уравнението влезе външен екран или портативен екран.

Като устройство за многозадачна работа Zenbook Duo е отличен. Независимо дали рисувате на единия екран, до момента в който гледате урок на другия, преглеждате обемни текстове или се нуждаете от повече екранно пространство, когато сте надалеч от бюрото, той е знамение от вида „ всичко в едно “.

Спецификации на Asus Zenbook Duo (UX8406)
CPU Intel Core Ultra 9 185-H processor Display Dual 14-inch 3K (2880 x 1800) 16:10 OLED touchscreen, 120 Hz refresh rate Operating system Windows 11 Home Graphics Intel ARC Graphics NPU Dual Neutral Compute Engine Dedicated low-power AI engine Broad SW support Main memory Up to 32 GB 7467 MHz LPDDR5x (onboard) Storage Up to 1 TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD Connectivity Dual-band WiFi 6E (802.11ax) + Bluetooth 5.3 Camera ASUS AiSense Camera  FHD 3DNR IR camera with ambient light and colour sensor I/O ports 2 x Thunderbolt 4 USB-C (Up to 40 Gbps, PD, DP supported)
1 x USB 3.2 Gen1 Type-A
1 x full-size HDMI 2.1 (TMDS)
1 x audio combo jack Battery 75Wh lithium-polymer battery AC adapter 65 W Type-C power adapter Dimensions 31.3 x 21.7 x 1.46 cm (without keyboard)
31.3 x 21.7 x 1.99 cm (with keyboard)
31.3 x 20.9 x 0.51 – 0.53 cm (keyboard) Weight Approx. 1.35 kg (without keyboard)
Approx. 1.65 kg (with keyboard)
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР