Лансираните от Кирил Петков и допълнени от началник на кабинета

...
Лансираните от Кирил Петков и допълнени от началник на кабинета
Коментари Харесай

Юрист пред Lupa.bg: Нонсенс са идеите на Кирил Петков за европейската прокуратура

Лансираните от Кирил Петков и допълнени от шеф на кабинета Лена Бориславова хрумвания за промени, свързани с работата на европрокуратурата, са некомпетентни. Това е следващият пиар, с който кабинетът търси легитимация. Това съобщи пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов във връзка поръчките на премиера, че европрокурори ще работят паралелно с българските си сътрудници.



„ Кирил Петков през вчерашния ден съобщи, че щели да трансформират закона, с цел да се открият офиси на европрокуратурата у нас. Такива към този момент има. Лаура Кьовеши разгласи, че разполага с офиси в България и може да ги посещава, когато пожелае. Така че европейската прокуратура има с изключение на офиси, само че и построена конструкция с прокурори от българската квота. Именно по тази причина не е належащо да се трансформират наши закони “, означи юристът.

Европейската прокуратура е основана като специфичен орган към Европейска комисия, чиято цел е да увеличи прозрачността на разходване на европейски средства и да упражнява надзор. В 22 от страните- членки е дадена опция европейската прокуратура да има пълномощия по избрани каузи, които са свързани само с разходване на средства. Това значи, че тя непосредствено може да прави съответните процесуални дейности. „ На процедура европрокурорите в България имат всички права, както и всеки един наш прокурор да образува инспекции, следствия, да изисква информация. Затова не е належащо образуване на специфична конструкция “, счита Божилов.

„ Забелязвам комплекс на десните политици, които издигат в фетиш европейското. За тях то е идеално, на процедура обаче нашите проверяващи органи могат да си измиват ръцете с работата на европрокуратурата. Делегираните ни прокурори действително ще правят проверяващите дейности у нас. Тези магистрати до оня ден са работили в родните проверяващи и правораздавателни органи. Получава се нонсенс – ръководещите приказват какъв брой е корумпирано нашето правосъдие, а в това време делегираните прокурори идват от тези институции. Европейските следствия ще се водят отново от българи, които няма да са на послушание на управляващите ни, а на Лаура Кьовеши. По нашето и европейското законодателство обаче ръководителите нямат право да се бъркат в работата на магистратите, тъй че нищо ново няма да се случи “, предизвести Божилов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР