Лансира ли се към момента твърде бързо проектът за новата

...
Лансира ли се към момента твърде бързо проектът за новата
Коментари Харесай

Новото мнозинство в НС готви обвинение в държавна измяна за Румен Радев и свалянето му от власт

Лансира ли се все още прекомерно бързо планът за новата партия " Трети март ", който толкоз доста нервира враговете му, които ще създадат неточност да го " изстрелят " като победител в изпълнителната власт

Президентът Румен Радев да бъде отхвърлен от поста предварително поради държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Това ще се случи по обвиняване, което се повдига по предложение на минимум една четвърт от народните представители и ще се поддържа от Народното събрание, в случай че повече от две трети от депутатите са дали своят вот за това.

Конституционният съд (КС) ще прегледа обвиняването в едномесечен период от внасянето му. Ако бъде открито, че е осъществена държавна измяна или е нарушена Конституцията, пълномощията на президента ще се прекратят.

Има ли подобен сюжет, поради развиването на политическите процеси от последните дни и зрее ли моментът да бъде прибавен? Има индикации за такава подготвеност от страна на новото болшинство в Народно събрание, настояват пред Флагман двама самостоятелни наши източници. Доколко ще е ефикасен и няма ли да втвърди ядрото към Радев, подготвящо партия с неговото неофициално водачество? И при триумф няма ли това да освободи голяма ниша за реализирането му в изпълнителната власт като бащица на нацията, като избавител в интервал на цялостен разпад на държавността.

Наглед в Народното събрание е налице нужното квалифицирано болшинство, което може да изиска от Конституционен съд да в профил Румен Радев. ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи разполагат със 168 депутати.

Българска социалистическа партия в лицето на водача й Корнелия Нинова и нейното обграждане към този момент също са срещу президента, само че надали биха дали своят вот за импийчмънт. Ако Радев бъде свален от поста си, може да се чака да образува своя партия неотложно, която ще „ открадне “ съществено количество гласове от соцформацията. Това даже може да заплаши нейното битие поради последните изборни резултати на Българска социалистическа партия, движещи се към 8-9%.

Евентуалният план на Румен Радев в действителност е опасност за цялата политическа класа. Което е и сериозна причина политиците да не му протягат ръка. Вторият му и финален президентски мандат завършва след три години. А до момента в който е държавен глава, той няма да има право да се занимава със свои политически партии от първо лице.

Мотив да бъде свален, обаче, може да бъде открит в думите на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски, изречени тази седмица във връзка офанзивата на Радев против избора на конституционните съдии от квотата на Народното събрание в лицето на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

„ Но той се опасява да основе партия, тъй като се опасява за имунитета си. Пълният имунитет, който има сега. Защото мнението ми е, че вие би трябвало да попитате какво стана с следствията за президента Радев. Да сте чули нещо за тях?! “, прикани Делян Пеевски медиите, представен от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Като държавен глава Румен Радев разполага с извънреден имунитет и не може да бъде разследван. След възможен импийчмънт обаче отбраната му от наказателно гонене пада. И не е изключено върху него да бъдат стоварени куп обвинявания.

В този подтекст любопитни са други думи на Делян Пеевски по адрес на президента от вторник: „ Може би би трябвало да забележим в какви връзки е той с основния прокурор. Да не би да има каузи на трупчета. Хубаво е да поровите, какво се случи със записания диалог, където той спасяваше дамата на сърцето си, има ли край това дело или няма? Къде е прикрито? От Гешев?! От настоящия основен прокурор?! Или от някой различен?! Това са въпроси, на които президентът Радев би трябвало да отговори. “

Към момента депутати от ръководещите обединения настояват импровизирано, че не са чули да се готви в действителност импийчмънт на президента.

Обаче има още един стабилен претекст да не се започва процедура по предварителното премахване на Румен Радев. То мъчно ще мине през Конституционния съд, което е последната инстанция. Президентът има своя солидна квота в Конституционен съд – 4 от 12-членния му състав. Т.е. съдиите от професионалната квота и от тази на Народното събрание ще би трябвало да гласоподават (почти) монолитно против Радев.

Евентуалното предварително премахване на президента въпреки всичко може да бъде инициирано по няколко посоки. Държавна измяна би могло да се аргументира към държанието му против геополитическата позиция на страната в подтекста на войната сред Русия и Украйна. Парламентът и държавното управление имат няколко стратегически решения в поддръжка на нападнатата страна, в това число, свързани с нейното подкрепяне с оръжия. Румен Радев държи твърда реторика срещу това, само че тя, наподобява, не е подплатена от действителни дейности. Преди няколко месеца съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов разгласи, че се е отказал от концепцията си да инициира импийчмънт против президента точно тъй като неговият длъжностен кабинет е траял да изпраща оръжия на Украйна макар заявките на Радев.

Той може да бъде нападнат най-лесно по линия на нарушавания на Конституцията. Тя разрешава много по-широко пояснение.

Президентът въплъщава единството на нацията и съставлява Република България в интернационалните връзки, написа в член 92, ал.1 на главния закон.

Радев неведнъж е упрекван, че работи за разделянето на народа вместо за единството му. Президентът получи съществени офанзиви и след знаменателната му тирада на Шипка в отбрана на 3 март през август 2023 година

„ Народното придвижване няма да допусне 3 март да бъде премахнат, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност – разградена “, сподели тогава президентът, което провокира съществени спекулации, че готви политически план. Те не престават и сега.

„ Радев просто си анонсира сега проектчето „ Трети март “ и по тази причина се пробва да влезе във война с евроатлантическото болшинство, този проруски президент “, сподели във вторник Делян Пеевски. С това Пеевски загатна и за другото главно направление, по което президентът може да бъде нападнат, а точно, че работи в интерес на Руската федерация, която през 2022 година подреди България в листата на неприятелските й страни.

Срещу Румен Радев може да бъде претоплен и още един скандал, който е обвързван с прикриване на закононарушение. През 2021 година при президента е пристигнала делегация, която алармирала, че зам.-строителен министър е изискал рушвет от компания. Това се е случило в мандата на назначеното от Радев служебно държавно управление на Стефан Янев.

Съответният зам.-министър е отхвърлен от служба, само че не са сигнализирани съответните институции, които да проверяват закононарушението. А прикриването на закононарушение е също закононарушение. Случаят не получи необятна публичност, само че не е изключено да бъде изваден от „ нафталина “ при възможна процедура по импийчмънт.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР