Ландо Норис стигна до своята първа победа в кариерата си

...
Ландо Норис стигна до своята първа победа в кариерата си
Коментари Харесай

Ландо Норис стигна до своята дебютна победа във Формула 1 след триумф в Маями

Ландо Норис стигна до своята първа победа в кариерата си във Формула 1, триумфирайки в Гран при на Маями, което беше хазаин на шестия старт от началото на сезона.

Британският водач на Макларън потегли конкуренцията от пета позиция, като в началните обиколки даже се движеше шести зад Серхио Перес с Ред Бул, само че тактиката за по-дълъг първи стинт разреши на Ландо последователно да се изкачи в подреждането и в 28-ия тур да оглави колоната.

Секунди по-късно на трасета стана случай сред Кевин Магнусен и Логан Сарджънт, който докара от излизането на колата на сигурността, а това от своя страна даде опция на Норис да спре в бокса и още веднъж да се върне на пистата като водач в класирането.

В 32-ата обиколка борбата бе обновена, като Ландо Норис незабавно бе подложен на офанзиви от Макс Верстапен. Пилотът на Макларън обаче устоя на натиска и след това стартира да натрупа задатък, с цел да пресече британецът пръв финала с преднина от над 7 секунди пред Верстапен, а зад двамата последното място на подиума зае Шарл Льоклер с Ферари.



Така Норис постави завършек на своето дълго очакване за първи триумф във Формула 1, който най-накрая пристигна в 110-ия му старт. Освен това той стана първият играч с болид на Макларън, стигнал до победа, откогато това стори Даниел Рикиардо в Гран при на Италия през 2021 година.

Успехът в Маями разреши на Ландо да се изкачи и до 4-о място в генералното класиране с 83 точки. Иначе безапелационно отпред продължава да бъде Макс Верстапен със 136 пункта, следван от Серхио Перес със 103 и Шарл Льоклер с 98.

При конструкторите Ред Бул разумно заема първата позиция с 239 точки, а зад тях са екипите на Ферари със 187 и Макларън със 124.

Сезонът във Формула 1 продължава с Гран при на Емилия Романя, което би трябвало да се организира на именитата писта " Имола " на 19 май.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР