Лампедуза: Вътре в лагера в сърцето на вълната от мигранти в Европа

...
Хиляди мигранти пристигнаха на бреговете на Лампедуза миналата седмица, претоварвайки
Коментари Харесай

Хиляди мигранти пристигнаха на бреговете на Лампедуза миналата седмица, претоварвайки местните ресурси на италианския остров. Реха Кансара и Емир Надер от Би Би Си посетиха центъра за задържане, известен още като "Горещата точка", където се държат мигранти.

Горещата точка на Лампедуза е видяла по-натоварени дни.

Преди ден редици от мигранти - предимно мъже от Африка на юг от Сахара и Близкия изток - потърсиха сянка под поръсените дървета до входа на лагера с желязна врата.

Сега, когато влизаме в него, тези райони са пусти, без никакви следи от пренаселеност.

През последните месеци центърът беше претоварен извън капацитета си. Италианският Червен кръст изчислява, че островът е бил домакин на най-малко 10 000 новопристигнали хора миналата седмица, много от тях идващи с лодка от Тунис.

Местните жители раздаваха храна, вода и дрехи, докато мигрантите се бореха да намерят място в центъра, който беше построен само за 400 души. Hotspot е изненадващо малък - само 200 метра дължина.

Докато вървяхме по ивицата, която изгражда този лагер, група мъже танцуваха на популярна западноафриканска и арабска музика. Опитахме се да говорим с някои от мигрантите, но всеки път Червеният кръст ни блокираше, казвайки, че се нуждаем от допълнително разрешение за това от държавните органи.

Виждаме само четири жени, почиващи на импровизирано легло, но много от момчетата изглеждат в ранна тийнейджърска възраст.

Предишния ден разговаряхме с Ахмед, 20-годишен от Египет, през портата на центъра за задържане.

Той каза, че е предприел тридневно пътуване с лодка от Либия, за да пристигне тук. Докато говорехме, двама войници ни прекъснаха и Ахмед бързо ги увери, че казва, че е добре осигурен.

Той каза, че другите мигранти се страхуват да говорят на медиите.

Игнацио Шинту от италианския Червен кръст казва, че наличието на толкова много хора в толкова тясно пространство, с малко здравни услуги и малко логистика, може "взриви цялата приемна и помощна машина".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР