Лъжите, дезинформацията, новините, предадени по подвеждащ и заблуждаващ начин -

...
Лъжите, дезинформацията, новините, предадени по подвеждащ и заблуждаващ начин -
Коментари Харесай

БНТ става част от българо-румънска обсерватория срещу фалшивите новини

Лъжите, дезинформацията, новините, предадени по подвеждащ и заблуждаващ метод - против всичко това се основава българо-румънска обсерватория, която да е част от мрежата на Европейската обсерватория за цифрови медии. Това е задачата на план, управителен от Института " Гейт " в България. Отделът по фактчекинг на Българска национална телевизия, който е минал през образование на Франс прес, също се включва в плана. Целта е страната ни да излезе от дъното на класацията по Индекс на медийна просветеност. В тази ранглиста България е последна след страните в Европейския съюз.

Росен Босев, Агенция Франс прес: " Това е една обява от началото на годината, обвързвана с визитата на украинския президент Зеленски във Вашингтон, когато той подари украинското знаме - появи се тази обява с изказванието, че участват буквите на SS ".

Публикация на български, с която се заемат във Франция. Франс прес, отделът за инспекция на обстоятелства, в който е и българският публицист Росен Босев.

Росен Босев, Агенция Франс прес: " Открихме истинската фотография, което ни разреши да увеличим изображението, да го обърнем и да забележим в действителност, че това не е SS, а е 46, което е номер на отделение в украинската войска ".

Един от всички опровергани легенди. Сега план в България ще опита да опровергае и последното ни място в класацията за медийна просветеност в Европейския съюз.

Доц. доктор Милена Добрева, институт " Гейт ", СУ " Св. Климент Охридски ": " В идващите 30 месеца да се сложи основата на една такава обсерватория, която притегля участници от разнообразни институции, които имат отношение по тематиката разкриване и противопоставяне на дезинформацията ".



Един от тези участници е точно Българска национална телевизия, където инспекцията на обстоятелства е наложително предписание.

Даниел Чипев, основен продуцент на " По света и у нас ": " Зрителят би трябвало да е уверен, че всяка една вест, която вижда в ефира на Българска национална телевизия или която чете на bntnews.bg е тествана. Имаме направени стандарти за инспекция на информацията. Работим на правилото: По-добре малко по-късно, само че да сме сигурни в това, което споделяме. Сега с този план ние просто ще успеем да развием тези наши умения и ще придобим knowhow-то на одобрени медийни групи ".

По света цели отдели по фактчекинг работят това: наблюдават под лупа изявленията на политиците, фотосите, които стават известни и видеата, които целят да внушат нещо.

Томасо Канета, координатор на инспекция на обстоятелства в Eвропейската обсерватория за цифрови медии: " Ако политик каже: Има доста мигранти в страната ни - това е мнение и ние не можем да го проверим. Но в случай че каже: Имаме 5 милиона мигранти на наша територия - тогава към този момент ние сме на ход и можем да забележим по този начин ли е в действителност ".

За да сложат щемпел истина или неистина, фактчекърите са минали през няколко инспекции. И самите те са приети от Европа за фактчекъри.

Томасо Канета, координатор на инспекция на обстоятелства в Европейската обсерватория за цифрови медии: " Нито една публикация не е написана единствено от един човек. Тя минава през погледа и инспекцията на няколко души, с цел да бъдат отстранени всички отзиви, всички предразсъдъци ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР