Лъжа е, че България се е отказала от руския газ.

...
Лъжа е, че България се е отказала от руския газ.
Коментари Харесай

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Лъжа е, че България се е отказала от съветския газ. Русия едностранно приключи осъществяването на контракта, тъй като не се съгласихме на смяната му . Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в изявление за " 24 часа ".

" България не се е отказала от контракта с " Газпром ", направихме си заплащането от 50 милиона $ в " Газпромбанк ". След което " Газпром " ни върна парите и едностранно приключи контракта. ", съобщи Василев. По думите му не сме се отказали от нещо, а доставчикът е спрял да доставя, макар че му било платено.

" Оттук нататък газът, който влиза в България, не е съветски, той е азерски и полутечен газ . Не купуваме съветски газ сега, а той апропо не е и толкоз на ниска цена. Начинът, по който се ценообразуваше, е 70% борсова цена и 30%, основани на цените на петрола. Ако погледнем азерския газ, съветският ни излизаше 2-4 пъти по-скъп, а не по-евтин. ", добави министърът.
 Юридическите екипи на Европейска комисия ни оказват помощ да съдим
Юридическите екипи на Европейска комисия ни оказват помощ да съдим " Газпром "

България ще открие ли сметка за " Газпром " - " Не "

Василев съобщи, че за азерския газ има контракт, който е подписан още през 2014 година непосредствено с компанията, която се държи от азерското държавно управление. Втечненият газ постоянно идва през компании, които го доставят, които имат кораби. Така че въпросът е той да идва на цена, която е борсова или по-ниска. Първият транспортен съд, който идва в този момент, е на борсова цена, добави той.

Според Асен Василев най-лошия сюжет е нарастването на газа да е до 10%, в най-хубавия - да има понижение. Той добави, че се водят диалози с Европа за обезщетителни ограничения.

Министърът на финансите съобщи, че се разискват и ограничения при възможен протест на Европейски Съюз на съветския нефт. " Говорили сме с " Лукойл " още през февруари какво би означавало това за него. Той към този момент работи с 50% съветски нефт и 50% неруски. Преработват се по 18 - 20 хиляди тона дневно. Българското ползване е към 10 хиляди тона дневно. Могат да работят с напълно неруски нефт, само че чисто софтуерно, защото ритмичността на доставките няма да бъде задоволително добра, ще се наложи да употребяват част от запасите, насъбрани на площадката им. Докато това се възстановява, просто тъй като в този момент танкерите, минавайки през Босфора, не могат да съблюдават избран ден и час. ", сподели Ваилев.
 Най-много 20% скок на газа чака властта и отхвърля да заплаща в рубли
Най-много 20% скок на газа чака властта и отхвърля да заплаща в рубли

В България има доста стопански и политически кръгове, които директно пазят ползите на Русия

Вицепремиерът заяви, че анализите са подготвени по всички препоръчани ограничения от всички партии и тази седмица ще бъдат разисквани резултатите от съдружния съвет. След това ще се реши с кой антикризисен пакет от ограничения държавното управление да излезе.

Василев разяснява и тематиката за увеличението на заплатите и пенсиите. Това, което сме договорили със синдикатите и работодателите, е оптималният застрахователен приход и минималната заплата да се дефинират като % от междинната. И сега се работи по тази формула - да влезе в актуализацията и да стартира да се ползва от следващата година, сподели вицепремиерът.

Що се отнася до пенсиите - там общественото министерство работи интензивно с Национален осигурителен институт по цялостна промяна на пенсионната система, а не просто индексиране. Няколко разновидността са генерирани, чакам всеки миг да стартира разискването им, добави той.

Василев засегна и тематиката за. " Президентът ясно съобщи своите визии по спора в Украйна и там имаме ясни разлики. Мисля, че нямаме разлики във връзка битката с корупцията. Така че има тематики, по които гледаме в една посока, има тематики, по които явно гледаме в разнообразни . ", сподели Василев., тъй като в нея се съдържа прикрито обръщение, че Русия ще победи в тази война. Русия няма да победи и ние би трябвало да помогнем на страната, която е жертва на нейната експанзия, да завоюва. Това е позицията, която мощно се надявам господин Радев да изрази, добави финансовия министър.
 Обновена
" Газпром " стопира газа и предизвести да не пипаме преноса

Полша удостовери прекъсване на доставките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР