Жителите на Лахайна се притесняват, че възстановен град Мауи може да попадне в ръцете на заможни аутсайдери

...
ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Ричи Палалай толкова се идентифицира с
Коментари Харесай

ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Ричи Палалай толкова се идентифицира с родния си град Мауи, че е накарал татуист да изпише с мастило „Lahaina Grown“ предмишниците му, когато е бил на 16.

Но хроничният недостиг на жилища и напливът от купувачи на втори дом и богати трансплантации изместват жители като Палалай, които придават духа и идентичността на Лахайна.

Бързо развиващ се горски пожар, който изпепели голяма част от компактното крайбрежно селище миналата седмица, умножи опасенията, че всички домове, построени наново там, ще бъдат насочени към заможни външни хора, търсещи тропическо убежище. Това би засилило това, което вече е едно от най-сериозните и най-големи предизвикателства на Хавайските острови: изселването и разселването на местните хавайци и местните жители, които вече не могат да си позволят да живеят в родината си.

„Аз съм по-загрижени от големите строителни предприемачи, които идват и виждат тази овъглена земя като възможност за възстановяване“, каза Палалай в събота в приют за евакуирани.

Хотели и апартаменти, „които не можем да си позволим, които можем „Не си позволяваме да живеем – от това се страхуваме“, каза той.

Палалай, на 25 години, е роден и израснал в Лахайна. Започва работа в морски ресторант на брега на океана в града, когато е на 16 години и се издига до шеф в кухнята. Той се обучаваше за су-готвач.

След това дойде горският пожар във вторник, който опустоши дървените домове и исторически улици само за няколко часа, убивайки най-малко 89 души, за да се превърне в най-смъртоносния горски пожар в САЩ. за един век.

Окръг Мауи изчислява, че повече от 80% от над 2700-те сгради в града са повредени или унищожени и 4500 жители наскоро се нуждаят от подслон.

Пожарът подпали ресторанта на Палалай, неговия квартал, домовете на приятелите му и вероятно дори къщата с четири спални, където той плаща 1000 долара месечно, за да наеме една стая. Той и неговите съквартиранти не са имали възможност да се върнат, за да го разгледат сами, въпреки че са виждали изображения, показващи техния квартал в руини.

Той каза, че градът, който някога е бил столица на бившата Хавайска кралство през 1800 г., го превърнаха в човека, който е днес.

„Lahaina е моят дом. Lahaina е моята гордост. Живота ми. Радост моя“, каза той в текстово съобщение, добавяйки, че градът го е научил на „уроци по любов, борба, дискриминация, страст, разделение и единство, които не можете да проумеете.“

Средната цена на Къщата в Мауи струва 1,2 милиона долара, което прави еднофамилна къща недостъпна за типичния работещ човек. За много хора не е възможно дори да си купят апартамент, като средната цена на апартамента е 850 000 долара.

Стърлинг Хига, изпълнителен директор на Housing Hawaii's Future, организация с нестопанска цел, която се застъпва за повече жилища в Хавай, каза, че градът е домакин на много къщи, които са били в ръцете на местни семейства от поколения. Но също така е обект на облагородяване.

„Така че много по-скорошни пристигащи – обикновено от континенталната част на Америка, които имат повече пари и могат да купуват жилища на по-висока цена – до известна степен изместиха местните семейства в Лахайна — каза Хига. Това е феномен, който той е виждал по цялото западно крайбрежие на Мауи, където скромна начална къща преди две десетилетия сега се продава за 1 милион долара.

Жителите със застраховка или държавна помощ може да получат средства за възстановяване, но тези изплащания може да отнеме години и получателите може да открият, че няма да е достатъчно да плащат наем или да закупят алтернативен имот междувременно.

Мнозина на Кауай прекараха години в борба за застрахователни плащания, след като урагана Иники връхлетя острова през 1992 г. и казаха, същото може да се случи и в Лахайна, каза Хига.

„Докато се справят с това - разочарованието от борбата със застрахователните компании или борбата (Федералната агенция за управление на извънредни ситуации) - много от тях може да напуснат, защото няма други опции,” каза Хига.

Палалай се зарича да остане.

„Нямам пари, за да помогна за възстановяването. Ще сложа строителна шапка и ще помогна на този кораб да тръгне. Няма да напусна това място", каза той. „Къде ще отида?“

Гов. Джош Грийн, по време на посещение в Лахайна с FEMA, каза на журналисти, че няма да позволи Лахайна да стане твърде скъпа за местните след възстановяването. Той каза, че обмисля начини държавата да придобие земя, която да използва за жилища на работната сила или открито пространство като паметник на изгубените.

„Искаме Лахайна да бъде част от Хавай завинаги“, каза Грийн . „Не искаме това да е още един пример за хора, изгонени от рая.“

___

Макавой съобщи от Уайлуку, Хавай.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР