Възходът, падането и отново възходът на Нуху Рибаду, новия началник по сигурността на Нигерия

...
Лагос, Нигерия – През 2006 г. Нуху Рибаду беше един
Коментари Харесай

Лагос, Нигерия – През 2006 г. Нуху Рибаду беше един от най-могъщите мъже в Нигерия с множество тайни за елита на страната.

Като първи председател на Нигерийската комисия за икономически и финансови престъпления (EFCC) от 2003 г. до 2007 г. той докладва само на Олусегун Обасанджо, президент по това време, заобикаляйки бюрократичните тежести в йерархията на сигурността и държавната служба.

В епохата на нарастващи измами с киберпрестъпления, редовите измамници се страхуваха от Рибаду, царствена фигура с мек говор. Губернатори и милионери се разтревожиха, когато той спомена имената им публично, един министър беше уволнен от длъжност, а трима от 36-те губернатори на Нигерия бяха отстранени в рамките на две години поради натиск от страна на EFCC. Дори шефът на полицията, шефът на Рибаду по това време, беше съден, осъден и осъден на затвор.

Африканският съюз, Световната банка и ООН назначиха Рибаду в управителни съвети и комисии по възстановяване на откраднати активи.

Така че, когато Рибаду каза на BBC през октомври 2006 г., че 380 милиона долара са били присвоени или пропилени от нигерийски лидери след независимостта от Великобритания през 1960 г., тази цифра се превърна в отправна точка за дискусии за подкупи в най-голямата демокрация в Африка.

Но звездата му изчезна за една година.

Нов началник на полицията отстрани Рибаду и го изпрати на курс за обучение, преди да го пусне от полицейското управление. Това беше решение, за което се смяташе, че е политически мотивирано, след като лондонски съд остави в затвора Джеймс Ибори, влиятелен сътрудник на президента Умару Яр'Адуа и друг бивш губернатор за кражба на 200 милиона долара държавни средства. Рибаду свидетелства по време на процеса, обвинявайки Ибори, че се е опитал да го подкупи с 15 милиона долара в брой.

„Когато Рибаду беше свален, Вашингтон отговори много негативно, отблъсквайки администрацията на Яр'Адуа“, която наследи тази на Обасанджо през май 2007 г., каза Матю Пейдж, сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст Chatham House, но САЩ Служител на Министерството на отбраната по това време.

„Вашингтон имаше чувството, че е инвестирал много време, пари и енергия лично в Рибаду и EFCC като цяло и че Яр’Адуа захвърля всичко това. … Не мисля, че международното сътрудничество и възприятията за EFCC някога са се възстановили напълно“, каза той пред Al Jazeera.

Този юни Рибаду, на 62 години, отново беше напълно пронизан в националното съзнание, когато беше назначен за нов съветник по националната сигурност на Нигерия от новия президент Бола Тинубу.

В тази роля той ще наблюдава нуждите и ангажиментите на Нигерия във вътрешната и международната сигурност, ще контролира различните военни началници и редовно ще докладва на президента.

Второто пришествие

Преди Рибаду да се появи отново в правителството, неговата почтеност беше поставена под съмнение, тъй като той се задълбочи в партизанската политика, обвързвайки се с членове на елита, които преди е критикувал или преследвал, или техни приятели и роднини.

Той се опита да преговаря за популярността си, докато беше в EFCC, за да се кандидатира за президент през 2011 г. на платформата на Конгреса за действие, партия, водена от Тинубу, но се класира трети. През следващите години той сменя партиите два пъти и не успява да спечели поста на губернатор на своя щат Адамава, но остава сътрудник на Тинубу.

В новата си роля Рибаду отново ще докладва единствено на президента, но ще работи в тясно сътрудничество с редица противоречиви личности като колеги в кабинета, включително бившия губернатор Атику Багуду, който заедно със сина на покойния диктатор Сани Абача конфискува милиони долари на американските власти.

Новият съветник по сигурността каза, че Тинубу „енергично ще продължи“ борбата срещу корупцията, цитат, който беше осмиван от критиците на президента, които посочват дълъг списък от обвинения в корупция срещу Тинубу и въпроси за източника на неговото богатство .

„Мисля, че Нуху Рибаду вече е различен човек. … Същите хора, които той нарече грабители, той взаимодейства с тях, за да спечели подкрепата им“, каза Аувал Рафсанджани, ръководител на Transparency International Нигерия, пред Ал Джазира. „Ще му бъде много трудно да убеди Нигерия или международната общност, че все още е същият човек, който се бореше с корупцията, когато беше в EFCC.“

Дори поддръжниците му признават, че Рибаду 2.0 е различен герой от предишната му итерация като антикорупционен цар на Нигерия поради нахлуването му в партизанска политика. Те се чудят дали той може да помогне за промяна на клептократичната политика на Нигерия отвътре или да бъде променен от нея. Тези съмнения бяха подхранени от негови снимки с някои от онези, които той преследва, включително една от 2022 г., на която той се ухилява заедно с Ибори и други политици.

Неговите критици настояват, че претенциите за неговата достоверност винаги са били еластични, разтягани от онези, чиито поръчки е изпълнявал, докато е бил на поста, и казват, че той е богопомазаният син на Обасанджо, изпратен да лови политически врагове в и извън управляващата Демократическа партия на народите.

Рафсанджани от Transparency International не е съгласен.

„Някои хора казват, че той е бил инструмент за политически лов на вещици. … Никой няма да ви преследва, ако нямате случаи на корупция, така че въпреки че някои хора ще го видят като политически лов на вещици, лицата, които той е преследвал, всъщност са извършили престъпленията“, каза Рафсанджани.

Днес се шушука, че Рибаду е подготвян за изборна длъжност или е използван за повишаване на авторитета на вече непопулярна администрация. Назначаването на Рибаду – известно име в Нигерия и в чужбина – на роля, която сега е „политизирана“, е въпрос на „прозорец“, каза Пейдж пред Al Jazeera.

„Назначаването на надеждни фигури на ключови позиции е утвърдена от времето тактика, която клептократичните режими по света използват, за да се ваксинират срещу вътрешна и международна критика“, каза той.


Може ли Рибаду да се представи?

Тъй като части от Нигерия са превзети от въоръжени недържавни участници, новият съветник по сигурността вече ще има бюро, пълно с файлове, за които да се грижи.

Когато Рибаду беше последно в правителството, Боко Харам беше просто секта, провеждаща четения на открито в североизточния град Майдугури. Днес бунтовническата група се е разпространила в родния му щат Адамава и в Чад, Камерун и Нигер, като е разселила повече от два милиона души, докато една от нейните фракции се е заклела във вярност на ИДИЛ (ISIS).

Агенциите за сигурност на Нигерия, изтощени от години на работа с ресурси, изтънени от незаконни присвоявания от висши длъжностни лица, са затънали в множество скандали от години. През декември 2015 г. бившият съветник по националната сигурност Самбо Дасуки беше обвинен в измама на стойност 68 милиона долара като част от разследване на изчезнали 2 милиарда долара, предназначени за борбата срещу Боко Харам. Делото все още е в съда.

Също така имаше многократни оплаквания за убийства без присъда и липса на междуведомствена координация на разузнаването. От февруари 2014 г. до септември 2022 г. е имало най-малко 14 случая на „случайни бомбени атентати“ на невъоръжени селяни от нигерийските военни, модел, който властите често отричат.

Пейдж, който все още вижда Рибаду като „надежден лидер“, вярва, че той „има всичко необходимо, за да насочи сектора на отбраната и сигурността на Нигерия в правилната посока“.

Не всеки е толкова сигурен.

Нарастват опасенията дали бивш полицай, превърнал се в политик, може да успее там, където много генерали са се провалили – в справянето с несигурността. Съществува и въпросът, че трябва да работим повече с федералните агенции.

„При първото си [идване] той беше сравнително неизвестен младши офицер, чиято единствена власт произтичаше от подкрепата, която имаше от тогавашния президент в роля, която не изискваше много изграждане на консенсус или работа чрез други“, Тунде Ajileye, партньор в базираната в Лагос консултантска компания за геополитически риск SBM Intelligence, каза пред Al Jazeera. „За разлика от това сега той се появява, след като самият той е бил политик, е трябвало да сключва сделки след сделки и следователно с необходимия багаж, който носи.“

В архитектурата на сигурността на Нигерия военните също се разглеждат като по-висши от другите агенции за сигурност, така че има въпроси относно това дали началниците на службите ще докладват на полицай, който се е пенсионирал с по-нисък ранг от техния.

Това според експертите зависи от подкрепата на президента.

„Малко вероятно е основните военни да уважават бивш полицай до степента, от която може да се нуждае“, каза Аджилейе пред Ал Джазира. „Въпреки това, изключително важно е, че много от ключовите агенции, чрез които NSA ще върши работата си, са … главно разузнавателни агенции. Много ще зависи от позицията на президента... военните началници ще се съгласят, ако е ясно, че NSA има пълната му подкрепа.“

Вече статутът на знаменитост на новия съветник по сигурността е напълно изявен, както и желанието му да угоди на президента. За разлика от своите предшественици, той вече има активно присъствие в социалните мрежи.

През юни той напусна Абуджа, за да се присъедини към високопоставени лица, събрали се в Лагос, за да приветстват Тинубу обратно от пътуване в чужбина, мисия, която предизвика критики от нигерийците и предизвика национален разговор за прахосничеството и неправилните приоритети от правителствени служители.

Въпреки че това са все още ранни дни за новата администрация, има усещане сред обществеността, че проблемът с несигурността не се третира с спешността, която заслужава.

„Сигурността трябва да бъде приоритет номер едно на администрацията на Tinubu и представянето на Ribadu ще изиграе дълъг път при определянето на това колко добре ще се справи с тази задача“, каза Ajileye.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР