Лъчезар Димов е на 28 години и вече има солиден

...
Лъчезар Димов е на 28 години и вече има солиден
Коментари Харесай

Лъчезар Димов за предизвикателствата като методист на нац. отбори, опита от Германия и вярата в един по-добър футбол

Лъчезар Димов е на 28 години и към този момент има стабилен опит като треньор и анализатор в немския футбол. Българинът се дипломира със компетентност „ Спортни науки и треньорска активност “ в един от най-престижните спортни университети в света – този в Кьолн. През 2014 година стартира образование, а след това и работа като анализатор към националните тимове на Германия под управлението на тогавашния селекционер Йоаким Льов. През 2016 година започва и като треньор в детско-юношеската школа на Кьолн, където работи до скоро. Качествата му се правят оценка по достолепие в един от най-традиционните клубове в немския футбол, а работата му притегля вниманието на техническия шеф на БФС Георги Иванов. Именно по тази причина неотдавна Димов подписа контракт като основен методист на юношеските национални тимове на България.

Заминах да последвам преди тъкмо 10 години в Германия. Завърших образованието си в Немския състезателен университет в Кьолн, като още тогава излезе опцията да стартира да работя и като анализатор в националните тимове. Сблъсках се с друга действителност – немската и то 2 или 3 години откакто бях отишъл и за мен това беше един голям опит. Трябваше бързо да се приспособявам към напълно разнообразни стандарти – към мен бяха хора, които са ставали международни и европейски първенци, експерти като Йоаким Льов, а аз, идвайки от Пловдив, се усещах относително нов във всичко това и трябваше да напасвам правоговора си и всичко, което съм правил да го смачкам и да го хвърля в кошчето, с цел да стартира отначало. Винаги съм се интересувал напълно от треньорската специалност и пристигна миг, в който да предпочитам дали да остана в анализите или да поема към треньорството. Така се случи, че ме одобриха да бъда част от школата на Кьолн като треньор, където работих през последните 6 години.

За позицията в БФС с мен се свърза господин Георги Иванов, който е механически шеф там. Използвам случая да благодаря за доверието и интереса. Той ме предложения да дойда и да беседваме, видяхме се и в хода на диалога аз се почувствах много убеден и сигурен, че хората се пробват по някакъв метод да подобрят нещата. След като организирахме диалога, аз вътрешно в себе си знаех, че ще приема, само че въпреки всичко трябваше да подходя рационално и да помисля. Такова решение не е елементарно откакто целият ти живот е в Германия. Смятам, че акомодацията в България ще ми отнеме повече време, в сравнение с си представях. Правя всичко допустимо процесът да стане оптимално бързо, с цел да се напасна към стандартите и условията тук. Със сигурност това, с което съм се захванал, ще ми отнеме време, тъй като в много връзки към момента съм на вълна Германия. Трябва бързо да схвана, че действителността тук е друга и би трябвало да привикна с нея, с цел да мога да бъда оптимално потребен.
 БФС разгласи новия методист на националните тимове БФС разгласи новия методист на националните тимове
Юношеското състезание у нас като формат считам, че е добре функциониращо. Тук се събира най-хубавото и разрешава на тимовете да имат проведени, сигурни и положителни мачове през сезона, а да нямат единствено зонови дуели, които като качество да се разграничават. В Германия има Бундеслига (U17) и (U19), а (U15) няма, има районни лиги. При тях обаче няма краен победител, единствено от зоналните, който стане първи. При останалите 2 възрасти са 3 Бундеслиги заради дистанциите и спечелилите от всяка играят между тях полуфинал и край. Така че като организация е много сходно. Относно промяната на формата на Елитните групи – аз към момента не съм приказвал с клубовете и не знам по какъв начин те я възприемат, само че на първо четене считам, че е нещо положително. В Германия съм следил по какъв начин футболисти от втория тим вършат крачка към първия, въпреки и не постоянно. Затова концепцията за основаване на тези втори тимове не е неприятна. Има обаче случаи, когато клубове се отхвърлят от вторите си тимове, тъй като не създават задоволително фрагменти и не са рентабилни. Освен това, там преценят, че който в (U19) e топ футболист, би трябвало да може да играе в първия тим. Лайпциг и Байер Леверкузен работят по този начин. Други като Борусия (Дортмунг), Шалке, Кьолн избират концепцията с втори тимове.

Темата за налагането на юноши в първия тим е сложна и много обемна. Когато в мъжкия футбол задачите са краткосрочни – да побеждаваш всеки мач, а цел най-малко е да не изпаднеш, ти търсиш най-лесния път към тези неща. Това значи, че се фокусираш върху резултатите, а с цел да дойдат те, избираш допустимо най-хубавите футболисти. Когато използваш юноши, би трябвало да си по-търпелив и да разполагаш с повече време. Освен това, като клуб би трябвало да начертаеш своя път към това по какъв начин да развиеш даден младеж – да имаш съответен проект. За да може футболистите да създадат този трамплин към мъжкия футбол, те би трябвало да са добре готови.

Дават ми много независимост на работа. Аз представям своите хрумвания, справям се с мнението на останалите. Допитвам се до треньорите, пробвам се да проучвам къде са проблемите и какво е допустимо да се усъвършенства на този стадий. Аз започнах да споделям много с УЕФА и ФИФА и те с другите си планове може да ни оказват помощ извънредно доста. Ако ние се оправим, ще имаме много планове от тях, които те финансират. Моите съществени задания са свързани с районния план – той ще започва през месец септември и ще обхване зоналните национални тимове. Ще упражняваме с тях по единна методика, а задачата е да ги подготвим оптимално за националния тим (U15). Нашите играчи би трябвало да бъдат по-подготвени, по-мотивирани и да имат нрав на атакуващи футболисти. На лагерите ще може ние да даваме противоположна връзка на треньорите, да приказваме и да търсим решение на проблемите. Много е значимо цялата тази информация да я притежаваме като база данни и да се добавя всяко едно нещо за даден състезател. Ще се опитаме да уголемим кръга ни от селектирани футболист, с цел да дадем късмет за изява на повече момчета. Ще има и шампионати сред всички зони, с цел да може тимовете да играят един против различен. Надяваме нещата да се развият в вярната посока и да получим доверие и религия от футболните хора, с цел да имаме и спокойствието да променим футбола към по-добро.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР