Лаборатория „Геника“ вече предлага COVID-19 PCR тест от слюнка. Лабораторията

...
Лаборатория „Геника“ вече предлага COVID-19 PCR тест от слюнка. Лабораторията
Коментари Харесай

За първи път лаборатория в България предлага PCR тест от слюнка

Лаборатория „ Геника “ към този момент предлага COVID-19 PCR тест от слюнка. Лабораторията е първата и единствената в България, която дава това неинвазивно, изцяло безвредно и с нулев дискомфорт за пациента проучване. Тестът е с извънредно висока сензитивност и акуратност и резултатите от него се признават както за диагностика, по този начин и за пътешестване, оповестиха от компанията.

В няколко научни отчета, оповестени в авторитетни медицински издания като сп. Nature, New England Journal of Medicine и др, както и в американската National Library of Medicine, се акцентира, че слюнката е по-чувствителна от назофарингеалните и назалните проби с тампон за диагностика на асимптоматична и лека зараза с COVID-19. Слюнката е сензитивна най-малко толкоз, колкото и тестът от назофарингеален секрет при тежка зараза с COVID-19, се споделя още в резултатите от изследванията.

За взимането на тестът от слюнка за COVID-19 PCR тест не се постанова асиститиране от високоспециализиран медицински личен състав. За задачата на пациента се дава резервоар, в който би трябвало да плюе до набирането на задоволително биологичен материал за проучване. Резултат от теста е подготвен в границите на 6 часа. Цената на проучването е 117 лева, като към всяка проба си начислява такса „ екарисаж “ на стойност 3 лева

В заключенията на едно от проучванията, оповестено в списанията Nature, The Lancet Respiratory Medicine и др, както и от американската National Library of Medicine се споделя, че „ слюнката е по-чувствителна за разкриване на SARS-CoV-2 спрямо назофарингеалния секрет, взет с тампон “.

Авторите на проучването са представители на научните среди в Сингапур, които под егидата на сингапурските здравни управляващи са провели проучване измежду 5400 работници-мигранти. Целта на изследването е била да се откри чувствителността на слюнката спрямо назофарингеалния и назалния секрет. Затова учените първо са създали общоприет PCR тест с назофаренгиален секрет на пациенти с проявени признаци на остра респираторна зараза, както и на новодиагностицирани инфектирани. На всички участници в проучването е изработен и втори PCR тест със слюнка. Оказало се, че процентът на позитивните резултати от теста със слюнка е по-висок спрямо назофарингеалния секрет (съответно 62% и 45%).

Научен екип от Yale School of Medicine, New Haven, също прави изследване за точността и успеваемостта на PCR теста със слюнка спрямо PCR теста с назофарингеален секрет. Резултатите от него са оповестени в New England Journal of Medicine. „ Използвайки праймерни секвенирания от Центровете за надзор и профилактика на болесттите (CDC) открихме повече копия на РНК на SARS-CoV-2 в образците от слюнката, в сравнение с в пробите от назофарингеален секрет. В допълнение, по-висок % проби от слюнка бяха позитивни до 10 дни след диагнозата Covid-19 спрямо пробите от назофарингеален тампон. 1 до 5 дни след диагнозата 81% (95% CI, 71 до 96) от пробите от слюнката са позитивни в съпоставяне със 71% (95% CI, 67 до 94) от пробите с назофарингеален тампон. Тези открития демонстрират, че пробите от слюнка и пробите от назофарингеален тампон имат най-малко сходна сензитивност при разкриване на SARS-CoV-2 по време на хоспитализация “, заключават учените от университета в Йейл.

Напомняме, че слюнката попада като главен материал за осъществяване на COVID-19 PCR тест във всички развити страни, подпомагайки здравната система посредством отпадане на нуждата от медицински личен състав за пробовземане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР