Лабораториите на отдела за молекулярна диагностика на Института за обществено

...
Лабораториите на отдела за молекулярна диагностика на Института за обществено
Коментари Харесай

Подвариантът на Омикрон Кракен стигна до Черна гора

Лабораториите на отдела за молекулярна диагностика на Института за публично здраве на Черна гора потвърдиха първия случай на зараза с подварианта Omikron BA.2, който е прочут в медиите като " Кракен ", оповестява черногорският портал Виести.

Така Черна гора се причисли към листата на страните, в които е записана разновидността на мощно заразния вариант.

XBB.1.5. е нов подвариант на Омикрон, основан от комбинацията на два други подварианта на този вариант. Регистриран е за първи път през октомври в Съединени американски щати, където сега циркулира доминантно. Европейските страни, които до момента са докладвали случаи на заразяване с подварианта XBB.1.5 са Обединеното кралство, Дания, Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Швеция, Исландия, Белгия, Чехия, Португалия, се споделя в прессъобщение на Института за публично здраве.

Еволюцията на коронавируса е траяла в посока на появяването на по-заразни подварианти, които спрямо предходните не предизвикват по-тежки болести, изключително в съпоставяне с варианта Делта на вируса SARS-CoV-2, показват от института. Затова използваме опцията още един път да призовем жителите да се имунизират и да си слагат бустерна доза бивалентна ваксина през целесъобразните шпации, защото вярно имунизираните имат по-лека клинична картина и по-благоприятен излаз от болестта. Институтът за публично здраве на Черна гора продължава да следи обстановката във връзка с появяването на новия подвариант на ковид в Черна гора и в сходство с получените данни ще осведоми постоянно обществеността, се споделя още в известието, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР