Л егализирането на марихуаната е тема, която от дълги години

...
Л егализирането на марихуаната е тема, която от дълги години
Коментари Харесай

За и против легализирането на марихуаната

Л егализирането на марихуаната е тематика, която от дълги години е обект на разпалени диспути по целия свят. Въпреки хилядите осъществени проучвания, учените и до през днешния ден не могат да реализират консенсус по въпроса дали канабисът е нездравословен за здравето или по-скоро може да бъде потребен в някои случаи. Какво сочат обстоятелствата?

Успокояващото деяние на марихуаната

През 2016 година в журнала Clinical Psychology Review са оповестени резултатите от проучване, показващи, че марихуаната несъмнено има успокоителен резултат. Тя може да помогне на хора, страдащи от посттравматичен стрес, меланхолия или непрекъсната тревога. Друго изследване пък разкрива, че дребни дози тетрахидроканабинол (една от главните съставки на марихуаната) има успокоителен резултат при хора, които се тормозят да изнасят обществени речи. Проблемът е, че в случай че дозата е даже напълно малко по-голяма от целесъобразното, резултатът й се обръща на 180 градуса и тя укрепва въпросното безпокойствие. Освен това, редица медицински проучвания сочат, че марихуаната е противопоказна за хора с неуравновесеност или биполярно разстройство.

For people using cannabinoid medications to treat mental health issues, a new study may take the wind out of your sails
— Forbes (@Forbes)
Лекарство за хронични болки

Медицинската марихуана постоянно се употребява като болкоуспокояващо. Американската Академия на науките отбелязва, че тя да вземем за пример оказва помощ при мускулни конвулсии, породени от множествена склероза, както и при гадене вследствие на химиотерапия. Учените прибавят, че марихуаната има позитивен резултат върху хора, които страдат от хронични болки или имат проблеми със съня.

В помощ на деца, страдащи от синдрома на Драве

Изследване, оповестено в изданието New England Journal of Medicine, разкрива, че канабидиолът (известен с името конопено масло) оказва помощ на деца, страдащи от синдрома на Драве. Според създателите на изследването, той понижава епилептичните припадъци, съпътстващи болестта, с 39 %. През 2018 година американските управляващи легализираха потреблението на маслото (под името Епидиолекс), като би трябвало да се означи, че то не съдържа тетрахидроканабинол – т.е. няма никакъв упоителен резултат.

По-безопасен сурогат на болкоуспокояващите

Макар и постоянно възприемана като опиат, марихуаната в действителност е доста по-безопасна от редица болкоуспокояващи лекарства, към които човек елементарно може да се пристрасти. През 2016 година беше осъществено любопитно изследване, което откри, че в американските щати, в които здравната марихуана е легализирана, се изписват приблизително по 1826 болкоуспокояващи хапчета по-малко спрямо останалите щати. Учените също по този начин означават, че канабисът оказва помощ за оправянето с пристрастеността към някои болкоуспокояващи, само че извършените проби са незадоволителни и е належащо да се извършат по-задълбочени проучвания.

Родителите би трябвало да са наясно с рисковете

През последните години се усилва броят на дамите, които пушат марихуана, до момента в който са бременни (в множеството случаи, с цел да се оправят със утринното гадене). Това, обаче, крие някои съществени рискове. Изследванията сочат, че марихуаната може да има отрицателен резултат върху плода и да аргументи анемия или проблеми с паметта и концентрацията при децата. Затова лекарите единомислещо приканват бременните дами да не използват марихуана. Но освен бъдещите, а и актуалните родители би трябвало да бъдат деликатни. „ Децата непрекъснато гледат какво вършат техните майки и татковци и им подражават. Затова родителите, които пушат марихуана, би трябвало да бъдат доста деликатни, защото могат да дадат неприятен образец на своите деца “, отбелязва проф. Марина Епстийн от университета във Вашингтон. Тя акцентира, че използването на марихуана от деца може да навреди съществено на тяхното здраве.

To crack down on the growing numbers of "drug tourists, " Amsterdam plans to ban foreigners from buying marijuana in its famed coffee shops
— Forbes (@Forbes)
Опасност за хората със сърдечни проблеми

През 2014 година немски учени документират първите смъртни случаи, за които се допуска, че са директно свързани с приложимост на марихуана. Починалите са двама млади мъже. Единият от тях е имал сериозен, само че неоткрит сърдечен проблем, а другият постоянно е злоупотребявал с опиати и алкохол. Заключението на лекарите е, че хората, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, би трябвало да заобикалят използването на марихуана.

Синдром на канабиноиден хиперемезис

С това комплицирано название е известно положение, характеризиращо се с пристъпи на гадене, повръщане, крампи и мощни болки в корема. То е документирано за пръв път в Австралия през 2004 година, само че към момента не е задоволително добре проучено. Повечето лекари считат, че от него страдат само хора, употребяващи постоянно канабис. Изследване, осъществено неотдавна в Колорадо, разкри, че към 18 % от пациентите, постъпващи в болница след приложимост на канабис, имат признаците на въпросния синдром. Пристъпите нормално отшумяват за към 24 часа, само че в някои случаи не престават по няколко дни. Единственото известно все още лекуване е прекъсването на използването на марихуана.

Marijuana is replacing alcohol for nearly half of cannabis consumers during the pandemic
— Forbes (@Forbes)
Пушенето постоянно е нездравословно

Пушенето на марихуана може да навреди на белите дробове и дихателната система – изключително в случаите, когато се комбинира с тютюн. Лекарите са единомислещи, че дълбокото поемане и задържането на дима би трябвало да се заобикалят, защото по този метод се усилва количеството отрови, които организмът всмуква. Освен това, хората, които пушат марихуана постоянно, по-често имат проблеми със зъбите и венците.

Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Автор: Русалин Венев По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В леглото: - Скъпи, какво беше това? - Съпружески дълг! - 3 минути? Тва не е дълг, това е лепта! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниДосега Mercedes-Benz изоставаше на електрическия фронт, само че с този автомобил компанията показва целия си софтуерен капацитет, а той е голям. Убедете се сами.Хамачек: Инцидентът ще повреди радикално чешко-руските отношенияХърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман се опита да поуспокои духоветeЗам.-председателят на Българска социалистическа партия: Категорично срещу сме гласоподаване по пощата в границите на страната " Демократична България " няма по какъв начин да образуват ръководство, счита някогашният президентНенков: От втората партия в Народно събрание зависи дали ще има правителствоПо думите му властта се възприема като купа с кюфтетаПроф. Кантарджиев: Притеснява ме, че всяко разхлабване на ограниченията може да докара до повишение на случаитеОт началото на пандемията случаите на COVID-19 в света към този момент надвишават 139 милионаЕто какво да очаквамеПред централата на партията млади социалисти от Перник желаеха оставката на ръководителя Корнелия НиноваКакво споделя джудистът Борислав ВладовВ какъв размер е глобатаВижте какво още сподели началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в Александровска болницаРаул Кастро удостовери, че се отдръпва
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР