КЗП е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването

...
КЗП е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването
Коментари Харесай

Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на населението | Какво показаха проверките за цените на основни храни

КЗП е разкрила 452 нарушавания при 471 инспекции на ценообразуването при храните в комерсиалната мрежа, съобщи служебният вицепремиер Христо Алексиев, който дружно с министрите на земеделието и на стопанската система и промишлеността показват резултатите от разбор на развиването на цените на съществени хранителни артикули. БАБХ е направила 333 инспекции, открити са 32 нарушавания. Национална агенция за приходите 340 инспекции, издадени са 71 актове за нарушавания.

" Възникват подозрения за прекомерно високи облаги в ущърб на правата на популацията . Искам да е ясно, че ние не разгласяваме война на комерсиалните вериги, не желаеме да водим война, само че като страна сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват приходи от най-уязвимите групи. Нито имаме желание да се месим на пазара в областта на храните! Ако някой го показва като нещо такова, мога да кажа, че това не дава отговор на истината ", посочи Алексиев.
При 200 от установените нарушавания на Комисията за отбрана на потребителя става въпрос за нелоялни търговски практики, регистрира ръководителят на КЗП Стоил Алипиев, като даде няколко най-чести образеца:

- Продукти, които се популяризират със " Само през днешния ден на най-ниска цена ", при инспекцията излиза наяве, че нито е единствено през днешния ден, нито е на най-ниска цена ", по отношение на други магазини.

- Търговците показват погрешна информация на етикета на стоката, когато отидете на касата се оказва, че цената е по - висока от оповестената.

- Обявяват се промоционални артикули, които не са налични и не е обезпечено количество.

- Подвеждаща информация за тежестта на стоката - производителят е оповестил едно тегло, а търговецът друго.

- Особено фрапиращ случай е, че се оферират артикули, показани за български, а в действителност са импорт от Гърция и Турция.

Очаквайте подробности
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР