КЗК санкционира Рафтис – милк“ ЕООД, Сирма Приста“ АД и

...
КЗК санкционира Рафтис – милк“ ЕООД, Сирма Приста“ АД и
Коментари Харесай

КЗК глоби три фирми за продукти, имитиращи сирене

КЗК глоби „ Рафтис – милк “ ЕООД, „ Сирма Приста “ АД и „ Чех – Йосиф Новосад “ ООД за некоректното означение на наличието на млечни мазнини, поставяно върху опаковките на бяло саламурено сирене

Комисията за защита на конкуренцията откри осъществено нарушаване по член 31 от Закон за защита на конкуренцията от страна на „ Рафтис – милк “ ЕООД, „ Сирма Приста “ АД и „ Чех – Йосиф Новосад “ ООД и наложи имуществени наказания в размер на 1% от чистите доходи от продажби на всяко от сдруженията за миналата финансова година.

По-конкретно Комисията наложи имуществена глоба в размер на 34 470 лв. на „ Рафтис – милк “ ЕООД, имуществена глоба в размер на 38 440 лв. на „ Сирма Приста “ АД и имуществена глоба в размер на 331 300 лв. „ Чех – Йосиф Новосад “ ООД, и постанови преустановяване на нарушаванията.

В изследването по неоспорим метод се откри, че всяко от трите сдружения предлага на пазара артикул „ сирене от краве мляко “, в наличието на което има немлечни мазнини, като това не е маркирано върху опаковката на продукта. Наличието на немлечни мазнини в продукта „ сирене “ е от значително значение за неговото установяване изобщо като „ сирене “ или като имитиращ артикул, съдържащ в състава си мляко, който, според нормативната уредба, може да е формиран от други, немлечни мазнини.

При установяване на глобата Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушаването, ограничавания географски обсег, както и икономическото положение на ответните сдружения. Комисия за защита на конкуренцията е отчела още, че нарушаването основава заплаха или поврежда живота или здравето на потребителите, защото нарушаванията са осъществени при производството и разпространяването на хранителни артикули с неточно изложение на значителните им характерности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР