КЗК излезе с позиция във връзка с изявленията на съпредседателя

...
КЗК излезе с позиция във връзка с изявленията на съпредседателя
Коментари Харесай

КЗК за изявленията на Петков: Недопустим натиск и намеса в работата ни

КЗК излезе с позиция по отношение на изказванията на съпредседателя на партия " Продължаваме промяната " Кирил Петков с които твърди, че Комисия за защита на конкуренцията следва да вземе голословно и нестимулирано решение по нотифицирана централизация на стопанска активност сред „ United Group “ и „ Булсатком “, както и че Комисията няма легитимност да приема сходни решения преди избирането на нов състав от Народното събрание.

Ето и позицията без редакторска интервенция:

" Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК), както и Директива (ЕС) 2019/1 Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 година (транспонирана в Закон за защита на конкуренцията през 2021 г.) изискват Комисия за защита на конкуренцията, като народен орган по конкуренцията, да разполага с нужните гаранции за самостоятелност, запаси и пълномощия, с цел да може да ползва дейно разпоредбите на конкуренция на Европейския съюз. Закон за защита на конкуренцията категорично планува, че институцията следва да прави пълномощията си независимо и независимо, без право на интервенция и предоставяне на указания в работата ѝ от страна на всички органи на държавната и изпълнителната власт, локалното самоуправление, и други. В допълнение, пълномощията на членовете на Комисията не могат да бъдат прекъснати на учредения, свързани с точното осъществяване на техните отговорности и пълномощия.

Изискването националните органи по конкуренция да бъдат самостоятелни в своята активност и да се управляват само от наредбите на закона е част от правната рамка по конкуренцията на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), присъединението към която е народен приоритет за Република България.
Комисия за защита на конкуренцията е самостоятелен профилиран държавен орган, който ползва националното и европейското право на конкуренцията, в това число в региона на контрола на концентрациите на стопанска активност. Правомощията на Комисията са категорично посочени в Закона за защита на конкуренцията. В хода на своите изследвания Комисията събира цялата нужна за разбора информация. Въз основа на събраните доказателства и материали, Комисия за защита на конкуренцията приема като групов орган своите решения, които подлежат на правосъден надзор по реда на чл.64 от Закона за защита на конкуренцията, т.е. постановените от Комисията актове не са дефинитивни. При практикуване на пълномощията си по надзор върху концентрациите сред предприятия, Комисия за защита на конкуренцията работи в тясно съдействие с Европейската комисия и националните органи по конкуренция на страните – членки на Европейския съюз, като постановява актове, които са в сходство с европейската процедура по приложение на Регламент (EО) № 139/2004 на Съвета от 20 януари 2004 година по отношение на контрола върху концентрациите сред предприятия.

Комисията показва сериозното си терзание от сходни изявления в медийното пространство, които съставляват опит за сериозна интервенция в активността ѝ и в самостоятелното практикуване на пълномощията на Комисия за защита на конкуренцията. По създание те демонстрират както непознаване на процедурите, в границите на които Комисията работи, само че и показват тенденциозна погрешна оценка за активността на Комисия за защита на конкуренцията и осъществяването на пълномощията ѝ ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР