Кюстендилският окръжен съд е насрочил за днес поредно заседание по

...
Кюстендилският окръжен съд е насрочил за днес поредно заседание по
Коментари Харесай

Съдят стачкували миньори в мини ”Бобов дол”

Кюстендилският областен съд е насрочил за през днешния ден следващо съвещание по считано, съгласно някои, за невиждано дело против 86 стачкували миньори от рудник ”Христо Ботев ” в Бобов дол. Заради забавени заплати на 11 и 12 май м.г., миньорите отхвърлиха да работят, като излязоха на митинг пред административната постройка на мините.
Бяха недоволни и поради неполучени ваучерите за храна. Заплатите им бяха изплатени, само че като сплашваща и назидателна мярка работодателят им - съгласно мнения от централата на предприемача Христо Ковачки, концесионер на мините, внесоха иск в съда, че митингът им не е бил легален. Първото съвещание по процеса в края на 2017 година продължи тъкмо една минута. Дошлите от Бобов дол миньори тогава не криеха яда си, че ги разиграват и че всичко е една игра на нерви.

След процедурни отлагания и премеждия делото още веднъж е планувано и през днешния ден се чака да бъде даден ход всъщност. Ако стачниците се окаже, че са протестирали в нарушаване на закона, то ще би трябвало да заплащат компенсации и пропуснати изгоди на мината, обвързвана с Христо Ковачки. Развръзката по случая следва.

Оказва се, че самите подсъдими миньори стачници са мъчно откриваеми. Някои от тях били уволнени, други сами напуснали, трети са още при същия шеф, само че заобикалят изявляния пред медиите, с цел да не пострадат още повече.

“С формиране на делото беше прекъснато правосъдното произвеждане заради недопустимост. Съответно те са обжалвали пред Върховен касационен съд и жалбата е почетена и е върнато делото за разглеждане. Искът е за оповестяване на стачните дейности на служащите в мини „ Бобов дол “ са противозаконни “,посочва юристът на 86-та съдени миньори Ивона Павлова.

До момента не се знае дали съдените въгледобивници ще дойдат до един в правосъдната зала, дали ще изпратят упълномощени от тях представители, дали въобще ще се явят.

„ Считаме, че всички са постоянно призовани и би следвало да се даде ход на делото “, споделя юрист Павлова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР