Кюстендил. Зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев беше гост на

...
Кюстендил. Зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев беше гост на
Коментари Харесай

Кюстендил: Зам.-кметът Светослав Василев беше гост на официалното откриване на научната конференция „Форуми и прояви на българското националноосвободително движение”

Кюстендил. Зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев беше посетител на формалното разкриване на научната конференция „ Форуми и прояви на българското националноосвободително придвижване ”, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Домакини на проявата са Регионален исторически музей – Кюстендил и Културно-информационен център „ Босилеград ”. На откриването участваха доцент Александър Гребенаров – ръководител на Македонския теоретичен институт, Иван Николов – шеф на Културно-информационния център в Босилеград, представители на Българска академия на науките, историци.
„ Конкретният мотив за организирането на актуалната конференция е една огромна кръгла годишнина, а точно 110 години от Кюстендилски общ конгрес на ВМОРО, провел се през месец март 1908 година в село Жабокрът ”, сподели Валентин Дебочички, шеф на Регионален исторически музей – Кюстендил. „ Преди 10 години бяхме тук по сходен мотив – 100 години от кюстендилския конгрес, само че тогава то беше в центъра на нашата стратегия. Сега става дума за събития и за прояви на дейци в един по-дълъг последователен порядък, от 1908 година до 1928 година. За тези две десетилетия се случват доста неща ”, сподели доцент Александър Гребенаров. По думите му историята е такава, каквато е, а тя би трябвало да бъде също по този начин показвана.
Програмата на научния конгрес планува посещаване на село Жабокрът, където ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча, сложена по отношение на провелия се през 1908 година Кюстендилски общ конгрес на ВМОРО. На 28 март участниците в конференцията ще отпътуват за Босилеград, където в салона на Културно-информационния център ще се организира третото съвещание. В третия ден от конференцията участниците ще посетят културно-исторически забележителности в Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР