Кюстендил. Сред приоритетите са изграждане на модерен бизнес център и

Кюстендил. Сред приоритетите са изграждане на модерен бизнес център и ...

Местни избори 2019: Петър Паунов, кандидат за кмет на Община Кюстендил: Сред приоритетите са изграждане на модерен бизнес център и нова индустриална зона за общината.

Кюстендил. Сред приоритетите са изграждане на модерен бизнес център и нова индустриална зона за община Кюстендил. Това каза Петър Паунов, кандидат за кмет на Община Кюстендил от Местна коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, „Движение България на гражданите”, Земеделски народен съюз и „Обединени земеделци”, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Според кандидатът за кмет Петър Паунов икономическото развитие на община Кюстендил преминава на по-висока скорост. „Като резултат от съвместната работа и взаимните усилия с нашите съграждани, вече посрещаме нови български и чуждестранни инвеститори от Германия, Швеция, Италия, Дания и други страни”, каза Петър Паунов. По думите му инвестиционната среда в Кюстендил към момента се възприема от бизнеса като изключително благоприятна. Оценени високо от инвеститорите са усилията, системно полагани по отношение на експедитивността в работата на администрацията, хомогенните действия и сътрудничество между бизнеса и образователните институции, равнопоставеността и прозрачността при кандидатстване и провеждане на процедурите. Висока оценка получава общината от инвеститорите и във връзка с категоричната липса на търпимост към всякакви престъпни деяния. Засиленият интерес на инвеститорите към Кюстендил и заявените от тях инвестиционни проекти предполагат и по-високата скорост на развитие на икономиката на общината.
„През последните години, благодарение на положителния микроклимат, осигурен от Община Кюстендил, бяха направени много инвестиции в развитието на различните сектори на съществуващия местен бизнес”, каза Бойко Недялков, управител на „Торготерм“ АД и кандидат за общински съветник. Той подкрепи думите си с инвестиционния принос на неговото дружество в икономиката на община Кюстендил. През последните години Бойко Недялков е инвестирал 4,5 милиона евро в „Торготерм“ АД, в резултат на което са разкрити нови 50 работни места и е увеличен обемът на работа с 50-60 процента. Бойко Недялков посочи за пример и „АБ-Терм“ ООД, както и всичките си колеги от различните сектори на промишлеността, които са направили значителни инвестиции в модернизиране на производството си и съответно са разкрили нови работни места. Според Бойко Недялков, без сериозна финансова подкрепа в образованието, е невъзможно да съществува развита икономика. Като положителен пример той посочи стартиращото дуално обучение в ПГ „Джон Атанасов“, доказало се като изключително успешно в страни като Австрия, Германия и Швейцария. Допълнително трябва да се инвестира и в езиковото и математическо образование, като бизнесменът сподели, че дори за наетите служители в складовите помещения на предприятията, е необходима компютърна грамотност.
„За развитието на просперираща икономика на първо място е човешкият фактор. Затова изключително важни са инвестициите в човешкия капитал, както и създаването на благоприятни условия за привличането на нови кадри – образовани и обучени хора”, каза Иван Коларов, финансист и кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ (ПП ГЕРБ, ПП СДС, ПП ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, ПП „Обединени земеделци“). По думите му затова, с безрезервната подкрепа на държавата, Община Кюстендил планира да изгради по протежението на Коридор №8, нова индустриална зона – в землището на село Вратца, на имот от 189 декара - бившето военно стрелбище. Според Иван Коларов, държавата е поела ангажимента за изграждане на цялата съпътстваща инфраструктура – ток, вода, газификация и други, което категорично ще доведе до привличане на десетки нови инвеститори. Модерен Бизнес център със споделено офис пространство в областта на IT сектора, финансовите технологии, дигитални изкуства, компютърната анимация и други интерактивни дейности, планира да реализира Община Кюстендил върху предвиденото за цялостно обновяване „Колушко дере“ – в имота, който се намира между Храм „Св. вмчк. Мина“ и двора на ЕГ „Д-р Петър Берон“. Бизнес центърът е предвиден да бъде разгъната застроена площ 4 500 – 7 000 квадратни метра и създава възможност за разкриване на от 250 до 500 работни места. Проектното предложение предвижда подобряване, развиване и надграждане на съществуващата зелена система в района. Освен високотехнологичните офис пространства, в съоръжението се предвижда да има екологична зона за хранене, спорт и свободно време и необходимият брой паркоместа за велосипеди, мотопеди и автомобили.
„Висок технологичен облик на по-висока скорост за кюстендилската икономика е водещ приоритет за Местна коалиция ГЕРБ (ПП ГЕРБ, ПП СДС, ПП ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, ПП „Обединени земеделци”)“, заяви в заключение кандидатът за кмет и водач на листата Петър Паунов.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Източник: focus-news.net