Кюстендил. С молебен и с откриване на мемориални плочи в

...
Кюстендил. С молебен и с откриване на мемориални плочи в
Коментари Харесай

Кюстендил: С молебен и с откриване на мемориални плочи в града беше почетена паметта на загиналите в Първата световна война

Кюстендил. С молебен и с разкриване на мемориални плочи в Кюстендил беше почетена паметта на починалите в Първата международна война, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Събитието се организира пред паметника на починалите в Балканските войни и Първа международна война. На него участваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, ръководителят на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова, донорът проф. доктор Иван Гаврилов, Иво Антонов, шеф на Дирекция „ Социална политика ” в Министерство на защитата, ръководителят на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса Ясен Ангелов, членове на клубовете „ Млади възрожденци ” от Основно учебно заведение „ Христо Ботев ” и Детска градина „ Славейче ”, шефът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, историкът Ангел Джонев, общински съветници, кметове на обитаеми места, жители.
Церемонията стартира с молебен за упокоение на душите на всички починали кюстендилци по време на Първата международна война, който беше осъществен от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев, в съслужение с отци от околията. Духовните лица загатнаха поименно имената на починалите. „ На 29 септември 1918 година се чуват последните изстрели на оръжията по южния фронт и България излиза от Първата международна война. В Кюстендил приключва работата на най-висшата военна институция в най-кървавият спор в следосвобожденската ни история. На 14 октомври 1915 година в постройката на Девическата гимназия, същата постройка през днешния ден е постройката на Община Кюстендил, се настанява Главната квартира на Българската войска. Тук идва висшият български генералитет, воден от главнокомандващия настоящата войска – военачалник майор Никола Жеков. Те работят в продължение на три години, като градът се трансформира в самобитна военна столица на България ”, сподели пред присъстващите историкът Ангел Джонев. По думите му на този ден би трябвало да се спомнят бойците и офицерите, които не са се завърнали от бойните полета.
„ Бедни са думите, с които може да се изкаже нашата признателност към дедите. Нашите предци са загивали с цялостното схващане, с цялостната религия, че умират за поробените братя. На днешно време мъчно се прекрояват граници, единственият метод по който може да ги прекроим е с единството на нацията, с образеца, с културата, стопанската система. Трънлив е нашият път, само че без значение от всичко до момента в който ги има българите, град Кюстендил, до момента в който има кметове на обитаеми места, радеещи за българщината, този завет няма да бъде безрезултатен ”, сподели проф. доктор Иван Гаврилов. Той подари книгата „ Тервел – спасителят на Европа ” на ръководителят на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса Ясен Ангелов. Книгата „ Бойните маршове на достойнството и славата на България ” ще бъде предадена на ръководителя на Общинския духов оркестър в Кюстендил.
„ Като представител на Министерство на защитата, изпитвам почит към делото на проф. доктор Иван Гаврилов за опазване на българщината и към всички вас, които сте пред паметника на славния 13-ти пехотен Рилски полк, с цел да почетем тези, които се сражаваха и починала за обединяването и величието на родината. Техният героизъм постоянно ще бъде с нас тогава, когато си спомняме, че сме българи ”, сподели Иво Антонов, шеф на Дирекция „ Социална политика ” в Министерство на защитата. От името на министъра на защитата той връчи на проф. доктор Иван Гаврилов и на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов юбилейни медали „ Сто години от Първата международна война ”.
„ Това е премия за нашето родно място, за нашите предшественици, премия за прелестните деца, които са бъдещето на този ярък блян ”, сподели кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Церемонията продължи с публично разкриване на мемориалните плочи, върху които са изписани текстове от войнишка клетва и от бойния марш на 13-ти пехотен Рилски полк. След това бяха раздадени 400 порции осветено ядене в памет на изгубилите живота поданици на Кюстендил и района във военните дейности.
От 20.00 часа на площад „ Велбъжд “ всички посетители и жители на град Кюстендил ще имат опцията да се насладят на грандиозния сценичен фолклорен театър „ Осмото знамение “ показан от Национален отбор „ Българе “, със специфичното присъединяване на холивудската звезда Бен Крос.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР