Кюстендил. Пакетът Мобилност“ и финансирането за трансграничните райони е важен

...
Кюстендил. Пакетът Мобилност“ и финансирането за трансграничните райони е важен
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Андрей Новаков, ГЕРБ: Пакетът „Мобилност“ и финансирането за трансграничните райони е важен секторен въпрос в политиката на Европейския съюз

Кюстендил. Пакетът „ Мобилност “ и финансирането за трансграничните региони е значим секторен въпрос в политиката на Европейския съюз. Това сподели в Кюстендил претендентът за евродепутат от листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Андрей Новаков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Евродепутатът взе присъединяване в среща-дискусия на тематика „ Превозвачи и бюджет “, която се организира в парк-хотел „ Кюстендил ”. Присъстваха регионалният координатор на Политическа партия ГЕРБ за Кюстендил Виктор Янев и общинският ръководител на партията Михаела Крумова. „ Финансирането за трансграничните райони визира съответно Кюстендил. Първо ще кажа, че това, което си поставихме за цел, а точно пакет „ Мобилност “ да не влиза в действие, се получи. Пакет „ Мобилност “ не бе утвърден, договаряния не започнаха, сега българските превозвачи возят по този начин, както са возели постоянно. Целта е да продължим тази борба и в идващия мандат. Когато се стигне до ново гласоподаване, да може да прокараме текстове, които са най-близо до позицията на нашите превозвачи ”, сподели Андрей Новаков.
По думите му в отчета на Европейския парламент е заложено увеличение на парите за трансграничните региони. „ Не би било задоволително единствено да увеличим средствата, а за мен е значимо в трансграничните региони да може да се прокарват или да се уголемяват гранични пунктове. Да може Европейският съюз да финансира действително съгласуваност, като се прокарват пътища тук-там на които ги няма или там, където граничният пункт е с непълен потенциал, той да бъде уголемен ”, съобщи Андрей Новаков. По думите му сега по сега по трансгранични стратегии се финансират доста значими планове, в това число свързани с запазване на околната среда, с повишение на информираността, с поощряване на туризма, с поддръжка на дребен и междинен бизнес, само че е значимо като позволена активност да бъдат и строително-монтажните действия. „ Така че, в случай че Кюстендил реши да разшири граничните си пунктове, дали към Сърбия, дали към Северна Македония, това да може да се случи. Изключително значимо е това за тези райони. Само по този начин ще може да преодолеем разликите от двете страни на границата и мисля, че това ще бъде в изгода за всички ”, сподели Андрей Новаков.
Той сложи акцент и върху програмата „ Свързана Европа ”, която финансира планове за създаване на трансевропейска мрежа. Тя е ориентирана към построяването на автомагистрали, железопътни линии, мостове и друга инфраструктура тук-там, където е извънредно значимо да се приключи самата мрежа. „ Такива средства ще има. Преборихме се и за това парите, заделени единствено за кохезионните страни, да не бъдат намалявани и по тази стратегия ще се финансира построяването на автомагистрала от София до Калотина. Важно е, че тази стратегия ще продължи да работи и ще има финансиране по нея ”, уточни Андрей Новаков.
Той разяснява и предизборната акция, в която главният конкурент на Политическа партия ГЕРБ намества доста вътрешнополитически тематики. „ Не бива да се подвеждаме по тона на нашите съперници, тъй като по това, което слушам от тях – няма нищо градивно. Ние търсим доверието на хората, да отидем в Европейския парламент и да продължим всичко, което и досега е правено за България ”, сподели Андрей Новаков. По думите му не става въпрос единствено да има нови пътища, железопътни линии, пристанища, летища, театри, опери и паркове, само че да има и вложения в хората. „ За първи път от 30 години насам хората, които се връщат в България, са повече от тези които я напущат. За първи път имаме такава позитивна наклонност. Това е оценката на хората. Тя е значимата за нас, а не тази на нашите политически съперници ”, означи Андрей Новаков. По думите заради тази причина е значимо да се продължи, да се обезпечи задоволително финансиране чак до 2027 година, за общини като Кюстендил, Бобов дол, Бобошево и те да могат да се възползват. „ Ясно е, че на тези места мъчно другояче ще може да наваксаме с изоставането, в случай че разчитаме единствено на личните си сили или на локалните доходи. Затова европейското финансиране е приоритет. Единствените сме, които знаем по какъв начин да печелим доверието на Европейската комисия по този начин, че такова финансиране да има ”, сподели Андрей Новаков.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР