Кюстендил. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с граждани от област

...
Кюстендил. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с граждани от област
Коментари Харесай

На среща с омбудсмана граждани от Кюстендил поискаха подкрепа срещу добива в мина „Злогош“ и запазване на природата в района

Кюстендил. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с жители от област Кюстендил, които я сезираха поради множеството планове за търсене, изследване и рандеман на железни потребни изкопаеми на територията, на която живеят, както и в региона на Босилеград, Република Сърбия. Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана . Те сигнализираха, че в случай че не бъдат подхванати виновни и незабавни дейности от българските институции, ще се сътвори риск от съществено увреждане на водите, почвите и здравето на хората, което би провокирало екологична злополука в Кюстендилско.
Гражданите настояха за трансгранична оценка за въздействието на околната среда, поради замърсяване на граничната река Драговищица от мината в Сърбия, което даде мотив за голям брой митинги на жителите от обитаемоте места и от двете страни на границата през м. декември 2018 година и януари т.г.
Те желаеха от Манолова да провежда среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов за вдишване на задължения по прецизното използване на Конвенцията от Еспо (за трансгранична оценка на въздействието) във връзка плановете за откриване на нови две златодобивни мини „ Медголд – 1 “ и „ Медголд – 2 “ в прилежащата страна, както и за филтриране на отпадъците от добивните и обогатителни действия на мина „ Караманица “, добиваща олово, цинк и мед.
Гражданите се опълчиха изрично против изследването и издаването на всички типове разрешителни за рандеман в мина „ Злогош “ край Кюстендил, тъй като съгласно тях това би заплашило питейната вода освен на близките села, само че и гр. Кюстендил,. Те желаеха още прекратяване на работата на Водноелектрическа централа „ Пчелина “, заради несъответственост с функционалностите на едноименния язовир, чието предопределение е за задържане на индустриалните замърсявания от региона на Радомир и Перник. Допълниха също, че за унищожаването и нанасянето на екологични вреди на предпазена зона „ Земен “ са алармирали прокуратурата.
Гражданите настояха още и за неотложно прекъсване на дейностите за рандеман на злато посредством промиване в кюстендилския район, които по думите им са противозаконни, без разрешителни и оценка на въздействието върху околната среда. Според тях изкопаването на обилни земни маси в речните тераси нарушава речните режими и води до заплаха от живачно замърсяване на цялата местност.
Те сложиха и въпроса за неприятната административна процедура, която позволява минните действия за търсене и изследване в предпазени зони да се реализира без авансово приемане на проекти за ръководство и оценка за съгласуемост по Закона за биологичното многообразие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР