Кюстендил. Кюстендил бе домакин на трансгранична кръгла маса на тема:

...
Кюстендил. Кюстендил бе домакин на трансгранична кръгла маса на тема:
Коментари Харесай

Кюстендил: Трансгранична кръгла маса между местната власт от България и Македония се проведе в града

Кюстендил. Кюстендил бе хазаин на трансгранична кръгла маса на тематика: „ Българо-македонските връзки: цели, общи вероятности и провокации ”. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Срещата сред локалната власт около границите на Република България и Република Македония се проведена по самодейност на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ доктор Андрей Ковачев и народния представител от Кюстендилска област Кирил Калфин.
Кръглата маса бе публично открита от Кирил Калфин, след което доктор Андрей Ковачев сложи акцент върху Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония, както и върху построяването на Коридор номер 8.
Пред присъстващите зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Деница Николова показа напредъка и опциите по стратегиите за териториално съдействие сред България и Македония. В полемиката се включиха още зам.-министърът на външните работи и ръководител на МГЕРБ Георг Георгиев, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, посланикът на Република България в Македония Иван Петков, посланикът на Република Македония в България Марян Гьорчев, посланикът на Република Македония в Брюксел Андрей Лепавцов, зам.-областният шеф на Кюстендил Радослава Чеканска и регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов.
Всички участници в полемиката показаха удовлетворение от поетата самодейност за осъществяване на взаимната трансгранична среща. Една от главните хрумвания на срещата бе новоизбраните кметове от Република Македония да се срещнат със своите сътрудници от България и да им бъде предоставена информация за опциите, които предлага Европейският съюз.
„ С тази среща желаеме да покажем нашето откровено предпочитание и да протегнем ръка на Република Македония по пътя й към Европейския съюз. Затова сме и сложили Западните Балкани като приоритет по време на Българското председателство. Двете държавни управления са подготвени и имат предпочитание за още по-сериозно съдействие във всички области. Затова е разумно, два дни след срещата на двете държавни управления в град Струмица, да имаме и среща на локалната власт ”, съобщи доктор Андрей Ковачев.
Той анонсира концепцията за основаване на една Асоциация на общините от двете страни на границата. „ Това бе дебатирано по време на срещата и стигнахме до общото решение, че това е добър инструмент. В тази Асоциация общините от двете страни на границата ще могат да пазят своите ползи по-добре пред двете държавни управления и пред европейски институции, с опция за финансиране на планове, които са в интерес на жителите. Всички присъстващи на срещата общини изявиха подготвеност да вземат участие, само че тя ще бъде отворена, несъмнено, и за тези, които не са могли през днешния ден да участват в Кюстендил ”, добави евродепутатът доктор Андрей Ковачев и посочи, че общините, нагърбили се със основаване на Асоциацията, са Кюстендил и Куманово.
Евродепутатът изясни още, че по време на срещата се е видяло предпочитание от страна на общините за взаимни планове и за взаимна помощ в полза на жителите. Той посочи, че сега има 48 плана сред България и Македония по ТГС.
Темата за Коридор номер 8 също бе наранена. „ За него би трябвало да се търси финансиране, по тази причина и българското държавно управление инициира през декември среща със Световната банка за благоприятни условия за финансиране и на правите по Коридор номер, и за контролно-пропускателен пункт „ Клепало ”, изясни още доктор Андрей Ковачев.
Народният представител Кирил Калфин също посочи значимостта на Коридор номер 8 и на жп линията, която се планува от Скопие за София. „ Това са такива огромни инфраструктурни планове, които ще доведат доста изгоди след себе си, ще доведат и до претовареност. Надяваме се, това да се случи допустимо най-бързо ”, уточни той. Кирил Калфин изясни още, че има към 30% построена инфраструктура сред България и Македония и на идващ стадий нещата могат да се подобрят още.
Кирил Калфин също акцентира, че тази среща е разумно продължение на напъните на двете държавни управления. „ Важното на тази среща е, че всички тук приказваме, споделяме и се разбираме, няма преводачи. Важното е, че започваме да работим дружно и да решаваме въпросите дружно. Убеден съм, че няма да има проблем, който да не бъде решен и да не докара до позитивен резултат. Ние гледаме бъдещето, а тези, които гледат бъдещето, стигат надалеч ”, уточни националният представител Калфин.
Д-р Андрей Ковачев приключи с думите, че най-хубавото съдействие е сред хората, при локалната власт. „ Затова самодейност бе да се срещнем, да си обменим информация и да решем по какъв начин да локално равнище да подпомогнем това съдействие в полза на жителите от двете страни на границата. Самата концепция на Европейски Съюз е тези граници един ден на станат алегорични ”, уточни евродепутатът от ГЕРБ.
По време на кръглата маса се организира потребна и градивна полемика сред градоначалниците от двете страни на границата.
Участие във форума взеха още националният представител Ивайло Константинов, кметовете на общините: Петър Паунов – Кюстендил, Георги Икономов – Банско, Калин Гелев – Сапарева баня, Георги Кабзималски – Рила, зам.-кметовете на Дупница – Крум Милев и Красимир Георгиев. На кръглата маса участваха още ръководителят на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова, Николай Дочев – началник на Съвместен секретариат – Кюстендил по стратегия ТГС „ България – Македония ” и Радослав Точев – някогашен консултант по външна политика и преподавател в Института по политика.
Гости от страна на Македония бяха новоизбраните кметове на общините Кратово – Люпчо Бояджиев, Крива Паланка – Борянчо Мицевски, Ранковце – Ивица Тошевски, Струмица – Коста Яневски, Ново село – Боро Стойнев, Делчево – Горан Трайковски, Куманово – Максим Димитриевски и Берово - Звонко Пекевски.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР