Кюстендил е домакин на първа научна конференция Физическо възпитание и

...
Кюстендил е домакин на първа научна конференция Физическо възпитание и
Коментари Харесай

Кюстендил е домакин на научна конференция, посветена на спортните герои

Кюстендил е хазаин на първа научна конференция " Физическо образование и спорт - история, модерно развиване, нововъведения ". Тя е отдадена на спортните герои и демонстрира развиването и историята на спорта в Кюстендил. Организатори на двудневната конференция са Асоциацията на спортните педагози, община Кюстендил и Регионалният исторически музей.

" Благодаря ви за това, че изградихте генерации, укрепихте България, създадохте спортисти, с които се гордеем пред целия свят. Горчиво скърбя, че на вас се пада тежката задача да сплотявате България и още веднъж да възраждате българския дух. Радвам се, че вие носите българския дух и че го предавате на поколенията ", сподели при откриването кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Сред тематиките на форума през днешния ден са: " Физическо образование и спорт в Кюстендил, деятели и спортисти с най- огромен принос за развиването им " ; " Баскетболът в Кюстендил през интервала от 1989 до 2022 година " ; " Професионална подготовка и кариерно развиване на учители по физическо образование и спорт в България " ; " Модел за физическа интензивност в изискванията на детската градина ".

По време на конференцията спортни експерти ще приказват за историята в развиването на спорта в града, спортните достижения и вероятностите за бъдещето на спортните клубове.

Началото на спорта в града дават 12 учители по гимнастика то Швейцария, които идват в града по покана на министъра на просвещението Георги Живков, от държавното управление на Стефан Стамболов. Тогава Даниел Бланшу основава първото юнашко сдружение в Кюстендил през 1895 година - " Осоговски левент ", описаха участници във форума.

През годините кюстендилския спорт бележи извънредно развиване и ражда десетки първенци, уточни председателстващият конференцията проф. Симеон Йорданов, учител от НСА.

" Гордеем се със Светослав Джумалиев - доайенът на леката атлетика в Кюстендил, Костадин Сотиров, също възпитал доста първенци на България в мятане на копие, Райна Афионлиева - наш състезателен воин в художествената гимнастика, създател на кюстендилската школа, Блага Шишкова, Филка Раденкова, които слагат началото на художествената гимнастика в Кюстендил, както и с нашите първенци - Недялка Ангелова - шесто място на олимпийски игри в Мюнхен, 1972 година, Владимир Табаков - първенец на България на 400 м с трудности ", уточни проф. Йорданов.

Форумът продължава и на следващия ден.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР