Кюрдските бойци пешмерга са едни от най-ефикасните срещу Ислямска държава

...
Кюрдските бойци пешмерга са едни от най-ефикасните срещу Ислямска държава
Коментари Харесай

Иракският парламент гласува срещу референдума за независимост на Кюрдистан

Кюрдските бойци пешмерга са едни от най-ефикасните против " Ислямска страна " в Ирак.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният парламент на Ирак гласоподава против подготвяния референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, ориентиран за по-късно този месец, съобщи Би Би Си. По време на вота депутатите от кюрдски генезис напуснаха залата.Председателят на законодателния орган Салим ал Джубури съобщи, че сходен избор изисква държавното управление да „ предприеме всички стъпки, с цел да отбрани целостта на Ирак и да се отвори сериозен разговор “ с кюрдските водачи. От своя страна министър председателят Хайдер ал Абади, както и други високопоставени държавници, показаха, че плануваният за 25 септември избор ще наруши конституцията на Ирак.
Днешното гласоподаване в централния парламент се организира, откакто близо 80 депутати желаеха въпросът да бъде вкаран в днешния дневен ред. Планираният избор е необвързващ, само че съгласно западните съдружници на управляващите в Багдад е разпръскване от битката против „ Ислямска страна “. Срещу референдума се оповестиха и мощните съседи на Ирак, като Иран и Турция, които имат на своя територия огромни кюрдски малцинства и се притесняват, че гласуването ще пробуди сепаратистки настроения и на тяхна територия.
Автономният район Иракски Кюрдистан възнамерява да организира референдума освен в трите северни провинции, в неговия състав, само че и в други исторически области с кюрдско малцинство в Ирак, върху които кюрдските сили поеха надзор, след победи против „ Ислямска страна “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР