Кюрдите гласуват вече втори ден на референдума за независимост на

...
Кюрдите гласуват вече втори ден на референдума за независимост на
Коментари Харесай

Кюрдите гласуват за независимост

Кюрдите гласоподават към този момент втори ден на референдума за самостоятелност на самостоятелния регион Кюрдистан. Допитването беше подложено на остри рецензии от управляващите в Багдад, както и от Турция и Съединени американски щати.

Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха в събота да гласоподават в референдума за самостоятелност на самостоятелния регион Кюрдистан макар интернационалното отрицание за този избор.

„ Гласуването по интернет за кюрдите в чужбина ще бъде допустимо в продължение на три дни ", сподели Шируан Зирари - представител на Избирателната комисия на Кюрдистан. „ За да се гласоподава, е належащо да се показа документ за иракско поданство. Точният брой на иракските кюрди в чужбина е незнаен “, добави Зирари, представен от ДПА.

Багдад гневно се опълчва на референдума, като го разгласи за неконституционен. Против са и иракските съседи - Турция, Иран и Сирия, поради опасения, че референдумът може да подтикне към сектантство и техните кюрдски малцинства. Турция предизвести, че може да наложи наказания на Кюрдистан поради вота.

На фона на референдума турските въоръжени сили изпратиха армия и танкове покрай границата с Ирак. Турската войска разгласи, че организира учения за антитерористични интервенции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР