Кюрди демонстрират в Кьолн срещу турската офанзива в Сирия Руснаците

...
Кюрди демонстрират в Кьолн срещу турската офанзива в Сирия Руснаците
Коментари Харесай

Кюрдите сключват сделка с Москва и Дамаск заради турската офанзива

Кюрди показват в Кьолн против турската атака в Сирия

" Руснаците и сирийският режим направиха оферти, които могат да спасят живота на милиони хора, живеещи под наша отбрана. " Това написа за Foreign Policy пълководец от ръководените от кюрди Сирийски демократични сили. И добавя, че съглашението с Москва и Дамаск въпреки всичко ще докара до мъчителни взаимни отстъпки.

Кюрдските сили декларират, че са сключили договорка със Сирия и подкрепящата я Русия, с цел да противодействат на турската атака. Това се случва часове откакто президентът Доналд Тръмп подреди евакуиране на останалите американски сили от североизточната част на страната, написа Financial Times. Сирийските демократични сили са се разбрали с Дамаск сирийската войска да влезе в следената от кюрдите територия и да се разположи по сирийско-турската граница, като задачата е по този начин да се резервира целостта на страната и да се изтласкат турските сили.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Съюз против " турската експанзия "

Сирийските държавни медии осведомят, че сирийската войска се е насочила на север, с цел да се изправи против " турската експанзия ". Анализатори декларират, че подписаното съглашение доближава президента Башар ал Асад до задачата му да превземе още веднъж контрола над цяла Сирия.

Така се повишава несигурността за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, тъй като военните му могат да се окажат пред конфликт със сили, които са лоялни на един от съперниците му. Освен това проектът му за определяне на 30-километрова " зона за сигурност " в района също е под въпрос. Малко евентуално е Анкара, която поддържа воюващите с Асад сили, да желае да влезе в директна борба със сирийската войска, поддържана от Русия. Но обстановката остава непредвидима.

Същевременно от министерството на защитата на Съединени американски щати разясниха, че близо 1000 американски военни в Северна Сирия ще бъдат изтеглени, защото турската атака ще бъде по-мащабна от предстоящото. Тръмп се сблъска с остра рецензия, откакто предходната седмица разгласи, че ще изтегли американските войски на фона на задаващата се турска интервенция. Това беше разчетено като " зелена светлина " за Анкара да нападна кюрдите, контролиращи Североизточна Сирия. Те бяха главен съдружник на Вашингтон в битката с джихадистите от ИДИЛ и по тази причина нарекоха решението на американския президент " намушкване в гърба ".

Сирийските демократични сили и преди са били отворени към концепцията за договорка с Дамаск, с цел да противостоят на турска офанзива и с цел да опазят полуавтономния си регион в Сирия. Досега обаче не успяваха да получат отстъпки от сирийското държавно управление, което не желае да им даде автономност, тъй като това ще раздроби страната.

Задават ли се наказания

През последната седмица Тръмп показва непоследователна позиция по отношение на турската интервенция – изначало мълчешком я разреши, след което заплаши Анкара с последици, в случай че се стигне до такава степен. Reuters написа, че Вашингтон е подготвен да наложи наказания против Турция поради сирийската атака, което може да стане още тази седмица. Това ще бъде в унисон с последните закани на Тръмп, че ще " унищожи турската стопанска система ".

Съединени американски щати могат да се прицелят към оръжейните продажби за Турция, което към този момент направиха няколко европейски страни. Арън Стейн от Foreign Policy Research Institute обаче показва, че не американските наказания, а сирийското държавно управление и Русия са тези, които могат да спрат офанзивата на Анкара. Руски бомбардировки над сирийски лечебни заведения

Руските военновъздушни сили неколкократно са бомбардирали лечебни заведения в Сирия, с цел да смажат съпротивата против президента Башар ал Асад. Това сочи следствие на New York Times. Анализ на непубликувани радиозаписи на съветските военновъздушни сили, засичане на самолети и свидетелски показания са разрешили следенето на бомбардировките над четири лечебни заведения за 12 часа на 5 май и свързването на съветски водачи с тях. Това е единствено дребен откъслек от войната в Сирия, само че дава визия за държанието на Москва при нейната военна намеса в сирийската революция. " Аргументът на руснаците или на режима в Дамаск постоянно е, че лечебните заведения са ръководени от терористи. Но допустимо ли е в действителност всички хора да са терористи ", разяснява сестра от болничното заведение " Набад ал Хаят ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР