Квантовите точки във фотоволтаичните клетки могат да се настройват към

...
Квантовите точки във фотоволтаичните клетки могат да се настройват към
Коментари Харесай

Гъвкава фотоволтаична клетка с квантови точки от перовскит демонстрира рекордна ефективност

Квантовите точки във фотоволтаичните кафези могат да се настройват към разнообразни дължини на вълната. По този начинн мощно се усилва способността за усвояване на панела. Освен това слънчевите кафези с квантови точки са известни с високия си квантов коефициент на фотолуминесценция, който се дължи на високата им резистентност на недостатъци. Негъвкавите перовскитни фотоволтаични кафези въз основата на квантови точки към този момент показват успеваемост на превръщане над 16%. Южнокорейски учени са създали черна перовскитна фотоволтаична клетка с нискотемпературен електронен транспортен пласт от калаен оксид. И са записали рекордна успеваемост на превръщане на слънчевата сила за гъвкави кафези върху квантови точки – 12,7%.

Успехът на учените от Южна Корея е резултат от избора на материала за фотоелемента. Това е по този начин нареченият черен перовскит от цезиево-оловен йодид (CsPbl3). Той може елементарно да бъде нанесен върху всевъзможен субстрат с дебелина от нанометри в развой от вида „ пласт по пласт “ при стайна температура. Това дава опция за разработване на устройства даже върху леки и гъвкави полимерни пластини.

Друго значимо свойство на този детайл е електронният метафоричен пласт от калаен оксид. Той обезпечава усъвършенствана продуктивност посредством ръководство на енергийното равнище. Като в същото време минимизира увреждането на полимерния субстрат посредством нискотемпературен способ на произвеждане.

Субстратът е направен от индиево-калаен оксид, пластът за транспорт на електрони от материала Spiro-OMeTAD, а контактите – от злато, оповестява PV Magazine.

Тестовете при общоприетоо осветяване демонстрират успеваемост на превръщане от 12,7%. Според разработчиците това е най-високият резултат досега за всички типове гъвкави фотоволтаични кафези с квантови точки. След 500 огъвания клетката резервира 94% от първичната си успеваемост.

Според откривателите определеният материал обезпечава по-добра механична непоклатимост от солидните перовскитни пластове и е по-подходящ за приложения, при които са нужни доста гъвкави слънчеви панели.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР