Квантовата революция в електрониката може да стане реалност. Международен екип от

...
Квантовата революция в електрониката може да стане реалност.
Международен екип от
Коментари Харесай

Съпротивлението е безполезно: учените създадоха алтернативни електронни канали

Квантовата гражданска война в електрониката може да стане действителност.

Международен екип от учени, управителен от Лабораторията „ Лорънс Бъркли “ (Berkeley Lab), направи страховит пробив в проучването на квантовите феномени. Той може да окаже доста въздействие върху развиването на квантовите компютри и енергийно ефикасната електроника. Учените за първи път получиха изображения с атомна разграничителна дарба и демонстрираха електрически надзор върху хиралното положение на интерфейса. Това разрешава основаването на проводящи канали без противодействие, като разрешава на електроните да се движат единствено в едната посока.

Това изобретение може да провокира гражданска война в метода за създаване на енергийно ефикасна електроника, защото тези канали отстраняват противоположното разпръскване на електроните. По този метод се заобикаля електрическото противодействие, което води до загуба на сила. Работата, оповестена в Nature Physics, е част от по-широките проучвания на Лаборатория Бъркли. Тя е в областта на квантовите калкулации и създаването на квантови материали.

С помощта на сканиращ тунелен микроскоп, основан в Калифорнийския университет в Бъркли, изследователският екип съумя да пресъздава вълновата функционалност на хиралното положение на интерфейса. Същевременно той показва по какъв начин това положение може да се управлява посредством преместването му през образеца, като се трансформира напрежението върху електрода на гейта. Освен това откривателите демонстрираха, че е допустимо да се „ запише “ хиралното интерфейсно положение в тестът. След това то да се изтрие и даже да се презапише посредством смяна на посоката на електронния поток.

Тези открития биха могли да доведат до персонализирани мрежи от електронни канали за потребление в една напълно нова, енергийно ефикасна микроелектроника. Става допустимо основаването на нискоенергийни устройства за магнитна памет. Както и квантови компютри, основани на екзотичните свойства на електроните в изолаторите с квантовия аномален резултат на Хол (QAH).

Според водещия създател на проучването Цянсун Джан, който понастоящем е постдокторант в Калифорнийския университет в Санта Барбара, тази научна работа открива нови пътища за проучване на екзотичната физика в обвързваните материали. Включително анионите – нов тип квазичастици, които могат да бъдат основни за квантовите калкулации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР