Квалификантът Йозеф Ковалик поднесе изненадата в словашкия двубой срещу своя

...
Квалификантът Йозеф Ковалик поднесе изненадата в словашкия двубой срещу своя
Коментари Харесай

Изненада в словашкия дуел, Ковалик е първият 1/4-финалист в София

Квалификантът Йозеф Ковалик сервира изненадата в словашкия дуел против своя съотечественик Лукаш Лацко от втория кръг на DIEMA XTRA Sofia Open. В борба, която продължи съвсем 2 часа и 10 минути, 187-ият в света изхвърли Лацко в същинска драма – 4:6, 6:2, 7:5.

Сервисът беше огромното оръжие за 25-годишния Ковалик. Макар той да осъществя по-малко асове от своя противник (8 против 3 в интерес на Лацко), първият му сервис беше доста по-стабилен. Той позволи двойно по-малко благоприятни условия за пробив – 7 по отношение на 14 при съперника, като завоюва 13 от 15-те си сервис гейма в срещата.

Първият сет беше извънредно равносилен, като Лацко трябваше да отразява две благоприятни условия за пробив още в третия гейм. Ковалик стори същото, с цел да изравни при 4:4, а в десетия гейм Лацко въпреки всичко завоюва сервиса на сънародника си в маратонска борба. На 96-ия в международната класация му бяха нужни три сетбола, с цел да поведе в резултата.

Вместо това да влее в допълнение самочувствие в играта на Лацко, феновете в залата станаха очевидци на същински срив. Без никакви проблеми Ковалик осъществя два поредни пробива и единствено за няколко минути се оказа с задатък от 4:0 във втория сет. В седмия гейм Лацко с тъга избави цели четири точки за пробив, които бяха със стойност на сетболи за неговия противник. Въоръжен към този момент с началния удар, Ковалик решително затвори сета с гейм на нула.

Третата част предложи зрелищна въртележка – Лацко започва доста мощно и поведе с 3:0, а след това и с 5:2. Изглеждаше по този начин като че ли няма какво да го спре по пътя към успеха. В деветия гейм той стигна до сетбол на собствен сервис, но опцията отлетя и отсам стартира обратът на Ковалик. Соченият за новобранец осъществя пробив, който затвърди и резултатът стана 5:5. Квалификантът реализира още един пробив за 6:5 в своя изгода и застана в позиция да сервира за мача. Лацко несъмнено се съживи в 12-ия гейм, като стигна до задатък 15:40. И двете точки за пробив обаче бяха избавени, с цел да може в последна сметка Ковалик да си подсигурява място в четвъртфиналите.

В идната фаза словакът чака спечелилия от дуела сред Маркос Багдатис (Кипър) и втория подложен в схемата Адриан Манарино (Франция).
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР