Квадратният метър в курорта удари €1200. Добромир Ганев: Най-голямо е

...
Квадратният метър в курорта удари €1200. Добромир Ганев: Най-голямо е
Коментари Харесай

Ахтопол гони София по цени на имотите


Квадратният метър в курорта удари €1200. Добромир Ганев: Най-голямо е търсенето в Слънчев бряг и Банско.
Ц ените на ваканционните парцели в Ахтопол доближиха тези в София. Това се дължи на дребното предложение и стойностите удрят 1200 евро на квадрат в дребния морски курорт, заяви за „ Телеграф “ ръководителят на националното съдружие „ Недвижими парцели “ Добромир Ганев. Той добави, че най-голямо е търсенето на жилища за отмора в Слънчев бряг и Банско.
На морето цените на квадрат удариха 1200 евро.
Слабото предложение е повода цените в дребните курорти като Ахтопол и Бяла да бъдат по-високи. Пазарът на ваканционни парцели е концентриран главно в Несебър, Слънчев бряг, Разлог и Банско, където и предложения не липсват, посочи Ганев. По думите му засиленото предложение поддържа и цените на естествени равнища. Експертът посочи, че въпреки всичко растежи има, само че те са по-малки. И разяснява, че пазарът е естествен, няма нищо трагично, търсенето е положително, само че пиковете на покупко-продажби са били предходната и по-миналата година. Рекордьор по продажби е бил Несебър, който излиза четвърти за 2022 година, с 10 000 покупко-продажби за 12 месеца.
В Несебър имаше 10 000 покупко-продажби за година.
Комплексите на Южното Черноморие остават измежду най-предпочитаните. В момента измежду най-скъпите оферти са жилища в Поморие и Приморско, където за първокласна гарсониера в чисто нова кооперация би трябвало да се бръкнете с 200 000 евро. Изгодни оферти има в Несебър, като за дребен двустаен би трябвало да приготвите 60 000 евро.  Оферта за тузари е къща за половин милион евро във ваканционното населено място Созополис. Имотът се разгръща върху 261 квадрата и разполага с първокласно съоръжение и панорама към морето.
В Банско се търсят и в този момент ваканционни парцели.,
Търсят се интензивно и парцели в планинските градчета като Банско и Разлог.  Масово едностайните в региона в чисто нови здания вървят по 12 000 -13 000 евро.  Някои обаче минават 31 000 евро. Става дума за дребни жилища с по една обособена спалня и хол с столова на едно. Двустайни до ски пистата има и под 35 000 евро. За апартамент с повърхност 75 квадрата ще ви желаят 66 000 евро. А тристаен в курорта, който е с повърхност над 140 квадрата, може да купите доста по-евтино – за 45 000 евро.

Много от първокласните парцели на преференциални цени се купиха съвсем незабавно, откакто бяха оповестени за продажба, описаха сътрудници. И допълниха, че и сега в уеб страниците за парцели може да видите някоя апетитна публикация за прекрасен апартамент в Банско, само че действително той е продаден, а предлагането не е свалено от страницата. Повечето от парцелите вървят без обзавеждане и разполагат единствено с съществени мебели – спалня, маса, кухненски шкафове.

В зимните ни курорти цените остават по-ниски, в сравнение с тези на морето. За съпоставяне в Банско приблизително може да се купи жилище за към 800-900 евро на квадрат. В летните комплекси по Южното Черноморие междинните стойности на жилищата минават 1200 евро на квадрат и доближават даже до 2000 евро.

Масово ни цакат с такса поддръжка минимум от по 12 евро на месец, в случай че си купим парцел на морето. Да си намериш апартамент без този тип данък, граничи с невъзможността, разясниха брокери. Повечето ваканционни жилища по морето се намират в новопостроени кооперации, в които има жива защита непрекъснато. Освен това доста от парцелите разполагат с опция да се употребява общ басейн, тераси и други. Всичко това, в това число и почистването сред етажите влиза в тази такса поддръжка, обясниха сътрудници.

Тунинговани вили край софийските села са измежду хитовите парцели, сподели инспекция измежду брокери. Къщите край столицата са измежду най-желаните парцели за инвестиция, като сега квадратът върви сред 65 евро и 1200 евро до 1900 евро. Сред предложенията е къща в Гара Елин Пелин, на 22 километра от София, която се продава за 109 900 евро с повърхност от 120 квадрата. За да си купите имот за строителство в Кокаляне, би трябвало да се бръкнете с 65-70  евро за квадрат. Къща от 660 квадрата и голям двор в Панчарево коства 385 000 евро, което прави по 1167 евро на квадрат. Вила от 140 квадрата в Пернишко, с първокласно обзавеждане и прелестно външно пространство, може да се вземе за 150 000 евро. Много от парцелите са от дълго време издигнати, само че неотдавна модифицирани, или не са ремонтирани и по тази причина и цената им е по-ниска.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР