Кузман Илиев заяви, че ангажиментът за 40-те процента е грешка

...
Кузман Илиев заяви, че ангажиментът за 40-те процента е грешка
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Затварянето на 40% от въглищните централи застрашава националната ни сигурност

Кузман Илиев съобщи, че задължението за 40-те % е неточност на Асен Василев

Темата за затварянето на ТЕЦ-овете разясниха икономистите Калоян Стайков и Кузман Илиев в студиото на " Твоят ден " на.

Илиев сподели: „ Ако се съгласим да затвори; ТЕЦ-овете ще вземем пари по Плана за възобновяване и резистентност, само че това значи, че няма да имаме ток и ще би трябвало да го внасяме от прилежащите страни – Гърция, Турция, Румъния. От позиция на енергийната сигурност този вид е рисков. Другият вид е да имаме въглища, да създадем предоговаряне и да отложим с 20 години затварянето на ТЕЦ-овете. Така няма да вземем тези пари от Европа, само че ще може да запазим енергийният потенциал. "

Калоян Стайков сподели, че затварянето на ТЕЦ-овете ще се случи. " В кратковременен проект обаче имаме потребност от тези централи, тъй като има енергиен недостиг в Европа, а той няма да продължи 10 – 20 години. Тези централи по този начин или другояче малко по малко бяха почнали да излизат от пазара, тъй като имаше по-конкурентна сила ", добави той.

Кузман Илиев разясни, че би трябвало да се отстрани търговията с въглеродни излъчвания, защото това е непазарно. „ Това удря нашите ТЕЦ-ове и по тази линия те губят конкурентоспособност “, уточни той. Илиев добави, че даже Германия отваря въглищните си централи. Той счита, че е неточност, че Германия е затворила нуклеарните си централи, тъй като по този начин са станали подвластни от Русия и като детайл от зелената договорка са внасяли газ. За България е въпрос на енергийна сигурност въглищните мощности, счита икономистът.

Стайков сподели, че в кратковременен проект България има проблем. „ Ангажиментите, които сме поели по Плана за възобновяване и резистентност до края на 2025 година към този момент не са рационални. Те бяха рационални когато цените на електрическата енергия бяха ниски, а въглищните централи работеха на загуба и затваряха производствата си “, уточни той. По думите му Германия, Холандия, Италия също разчитат на въглищни централи. " При новата обстановка даже тези страни възобновиха производството на електрическа енергия от въглища ", разясни Стайков.

„ Зеленият преход би трябвало да е с човешко лице и да е реален “, сподели Илиев. " България се отхвърля от сигурен запас, с цел да заместим с гига-батерии, за които даже Съединени американски щати и Германия не могат да повярват, че го споделяме. Това е нереалистично “, сподели Кузман Илиев.

Той сподели, че задължението за 40-те % е неточност на Асен Василев, с което се заплашва националната и енергийна сигурност на България. „ Той вижда, че е сбъркал и в този момент се предлага предоговаряне “, разясни Илиев. Стайков сподели, че не би трябвало да бъдат нарушавани икономическите салда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР