Кузман Илиев определи увеличаването на данъците и най-вече налагането на

...
Кузман Илиев определи увеличаването на данъците и най-вече налагането на
Коментари Харесай

Икономисти: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията

Кузман Илиев дефинира увеличението на налозите и най-много налагането на такива за свръхпечалба като „ стопанско самоубийство “
Трябва да се спре паричното зареждане на инфлацията. Около това изказване се сплотиха икономистите Георги Ангелов и Кузман Илиев пред bTV.

„ Когато цената на електрическата енергия се покачваше, това доста бързо се отрази върху цените на останалите артикули и услуги. Обратният развой е по-бавен. Това е знак за неналичието на мощна конкуренция в България. И освен. Но тук има и спомагателен резултат – на бизнеса му е доста по-лесно да си подвига цените и да има по-добри облаги “, изясни Георги Ангелов.

Според него в този момент сме в другата фаза – на понижаване на цените на суровините. Той регистрира също по този начин, че инфлацията е била съществено напомпана от милиардите, които се наляха като средства за подкрепяне на бизнеса. Тези пари са се влели в стопанската система, влезнали са в банките и са били употребявани за усилване на кредитната агресия.

„ В България, а и на равнище Европейски Съюз, се движим от нервността. Факт е, че цената на електрическата енергия изхвърча с 600-700%. Факт е, че цената на газа също се повиши фрапантно. Тогава системата беше под паника залята с пари. Те пристигнаха от нашата енергетика, която към момента работи добре. Те пристигнаха от така наречен свръхпечалба “, изясни и Кузман Илиев.

Той добави, че страната ни освен внася, само че и изнася сила. Според него България няма да може да издържи без централите на въглища – когато те бъдат затворени, евентуално страната ни ще изпита нова компликация.

„ Не трябваше да се оказва помощ на всички. С по-малко пари можехме да реализираме по-голям резултат, а излишък да влезе в бюджета като дял. Нямаше да имаме проблем с бюджета. Вместо това парите свършиха и финансовото министерство предлага да се обложат компаниите, на които им дадохме пари, с налог облага. Първо им дадоха нещо, в този момент ще им го вземат посредством някакъв налог “, безапелационен е Ангелов.

Кузман Илиев пък дефинира увеличението на налозите и най-много налагането на такива за свръхпечалба като „ стопанско самоубийство “. „ Влизате в някакво тресавище и някой би трябвало да ви измъкне от него. Вие се качвате на гърба на някого, само че вие тежите. Данъците са изземащ запас от тези, които би трябвало да ни изведат напред “, безапелационен е той.

Двамата специалисти разясниха и представителите на бизнеса, които оферират Данък добавена стойност да стане 22%. Георги Ангелов не е склонен с това, тъй като българските консуматори по този начин или другояче изнасят тежестта на инфлацията. Той предлага компаниите, които са взели помощ от страната и са отчели свръхпечалба, да върнат парите. А Кузман Илиев повдигна въпроса, за какво няма конкуренция.

Спекулата също е проблем съгласно икономистите, тъй като всички се запасиха в артикули, само че търсенето понижа, цените започнаха да падат и в този момент те би трябвало да продават на загуба. Същото се случва и в Чирен с нагнетения там безценен газ, разясниха още икономистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР