Кутията на Пандора от гръцките митове и легенди вече си

...
Кутията на Пандора от гръцките митове и легенди вече си
Коментари Харесай

Наш учител го измисли: Затваря мрачните мисли на децата в ку...

Кутията на Пандора от гръцките легенди и митове към този момент си има своя модерна посестрима - в пловдивско учебно заведение.  Начален преподавател провокира своите възпитаници да затворят мрачните си мисли в нея. Така имат опция да се освободят от тях като ги напишат на лист, само че без разгласяването им да разкрива секрети и да ги прави уязвими.

За разлика от любопитната Пандора, която повдигнала капака и заболяванията и злините плъзнали по целия свят, щом децата пуснат листчетата в кутията, никой повече не я отваря и не ги чете. Други две обаче – за благодарности и за положителни каузи, третокласниците отварят всяка седмица и споделят между тях наличието.



„ До този миг в работата си сякаш съм наблягал повече на образованието. Осъзнах обаче какъв брой належащо е основаването на позитивна атмосфера в класната стая, построяването на прочувствена и обществена просветеност, децата да бъдат подтиквани вместо обезсърчавани “, споделя Георги Петров от СУ „ Христо Г. Данов “. Много помогнало и преди малко завършилото едномесечно образование Е.М.И.Н.Е, което също е с фокус върху прочувствената и обществената просветеност на учениците.



Учителят споделя, че съответна обстановка е била причина да вкара кутията за мрачни мисли, само че внимателно премълчава детайлите.

Случката съвпаднала по време и с изобретение от дребен опит, който  провел в класа си. Тъй като дълги години е бил водещ на музикално предаване по радиото, образователните занимания при него стартират с музика. Веднъж инцидентно при започване на часа по математика пуснал ария, в която се повтарят думите " благодаря ", " извинявай "   и " апелирам ". Георги Петров си сложил за цел в продължение на седмица да се вслушва в диалозите на децата в междучасията и да обърне внимание какъв брой пъти те ще кажат тези думи един на различен. Резултатите го смутили – един път „ апелирам “, два пъти „ извинявай “ и 4 пъти „ благодаря “.

„ Малко е. Значи в действителност не работим в тази посока – освен в учебно заведение, а в обществото въобще и в връзките между тях “, споделя Георги Петров.

Взел кутии от обувки и въвел практиката в едната да се пускат мрачните мисли, в другите – благодарностите и положителните каузи. Децата сами си ги украсили, както им харесва. По неприятната хвърчат духове, само че една котка им вижда сметката. По другите има слънца и дървета, рисунка на момче, което споделя „ благодаря “ на момиче.



Децата си благодарят и споделят ежедневни добрини, споделя Георги Петров за това, което излиза от кутиите всяка седмица в Часа на класа. Учениците обаче последователно привикнали да обръщат внимание таман на дребните положителни неща, които им се случват.

 

Как Георги Петров провежда математически екскурзии до Хаваите, за какво се отхвърли да е водещ на радиопредаване, с цел да бъде преподавател, и по какъв начин опитът на музикален редактор му оказва помощ в това – очаквайте в приложение „ Образование “ във в. „ Марица “ след новогодишните празници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР