Куртулисам е диалектна дума, която има няколко значения – кротвам

...
Куртулисам е диалектна дума, която има няколко значения – кротвам
Коментари Харесай

„Света Куртулещица“ 4 века стои под земята

Куртулисам е диалектна дума, която има няколко смисли – кротвам се, укротявам се, избавям се, освобождавам се, загивам. Църквата в с. Паталеница се избавя от опустошение по време на турското иго, което си е същинско знамение. Историята за това куртулисване към този момент има именит темперамент.

 

В началото на робството селяните избавили своя храм като го заровили целия в земята. Има обаче и догатки, че храмът е опозорен от поробителите, защото очите на светците от най-ниските места по стените са избодени, до момента в който на тези по високите места облиците са непокътнати.

 

Църквата е открита инцидентно през 1847 година, откакто огромно дърво бива съборено от стихия, а под него зейва голяма дупка. Разбира се има още няколко разновидността на тази история. По изкопаването на храма (по време на робството) работели млади и остарели по 22 часа в денонощието. На празници селското хоро стигало до църквата и се извивало към нея.   

 

След като остарелият храм се появил на повърхността го нарекли Свети Димитър. Неофициално обаче не престават да го назовават Света Куртулещица, защото бил избавен от вековната тежест на затворничеството подземен. В църквата има цели четири пласта фрески, някои от които са унищожени по разнообразни аргументи. И тези, които са останали обаче са извънреден пример на църковния живопис.

 

Малко след цялостното откриване на затрупаната черква през 1870 година, тя бива разширена, с цел да може да побере всички вярващи.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР