Курт Ридъл - гласът на най-големите оперни сцени - Виенската

...
Курт Ридъл - гласът на най-големите оперни сцени - Виенската
Коментари Харесай

Курт Ридъл пристига в Софийската опера

Курт Ридъл - гласът на най-големите оперни подиуми - Виенската държавна опера, Метрополитън опера, Миланската канара, Парижката опера, Ковънт гардън, идва в България по специфична покана на акад. Пламен Карталов, с цел да вземе присъединяване в новия план на Софийската опера - " Летящият холандец " от Рихард Вагнер, научи ДУМА от операта.

Именитият бас ще организира от 10 май майсторски клас със солистите от състава на идната премиера, с която на 8 юли се открива Летният фестивал " Музи водата " на езерото Панчарево. Това е продължение на положителната традиция на последователност, която съпътстваше редица от продукциите на театъра. През последните години бяха осъществени планове с някои от най-големите звезди на международната оперна сцена като Долора Заджик и известната педагожка Лариса Гергиева, която приготви няколко състава за " Евгений Онегин ".

Изключително скъпа и плодотворна е и взаимната работа на нашите оперни актьори с камерзенгерин Анна Томова-Синтова. Тя съпътстваше подготовката на " Саломе ", " Дон Жуан ", както и на най-скорошната премиера на театъра - " Ариадна на Наксос ", за което ДУМА писа.

Курт Ридъл има над 100 функции в немски, британски, италиански, френски, съветски и чешки оперни творби, а концертните му стратегии се простират от Моцарт до Пендерецки и от Бетовен до Малер. Участвал е във фестивалите в Байроит, Брегенц, Единбург, Мюнхен, Залцбург, Верона. От 1999 година е почетен член на Виенската държавна опера със званието " Камерзенгер ". Номиниран е и за " Грами " (1987). Българската аудитория помни популярната му поява като Роко в постановката на " Фиделио " на Софийската опера (2013).

След забележителния интернационален триумф на " Пръстенът на нибелунга ", " Тристан и Изолда " и " Парсифал ", за чиято подготовка на българските вагнерови артисти голяма заслуга има световноизвестният вагнеров тълковник и музикален възпитател Рихард Тримборн, в този момент Софийската опера предлага на своята аудитория сантименталната опера " Летящият холандец ". Тя е измежду върховите достижения на немската сантиментална опера, а Курт Ридъл е един от най-видните интерпретатори в десетките постановки, в които е взел участие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР