Курсът на турската лира спрямо долара достигна исторически минимум преди

...
Курсът на турската лира спрямо долара достигна исторически минимум преди
Коментари Харесай

Турската лира поевтиня рекордно спрямо долара

Курсът на турската лира по отношение на $ доближи исторически най-малко преди днешното съвещанието на турската централна банка, съобщи Асошиейтед прес.

Лирата се търгуваше през днешния ден на рекордно ниското ниво от 18,38 по отношение на $ след предходното дъно от 18,36 през декември.

Турция следва ексцентричното виждане на президента Реджеп Ердоган, че високите лихви са причина за висока инфлация, а в същото време огромна част от света покачва своите лихви, с цел да се бори с инфлацията. Турската централна банка предишния месец намали референтната си рента със 100 пункта до 13 %. Официалната статистика, оповестена по-рано през септември, сочи годишна инфлация от 80,21 %.

Когато курсът на лирата доближи 18,36 за $ предходната година, Ердоган разгласи изключителни ограничения в поддръжка на лирата, напомня Българска телеграфна агенция.

Правителството насърчи хората да обменят доларите си за лири и да ги вкарват в депозитни сметки, в които парите им ще са предпазени от обезценяването на лирата. Въпреки че турската валута се възвърне по-късно известие до 11,09 за $, тази година лирата непрестанно поевтинява.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР