Курсът на щатския долар и еврото, спрямо турската лира се

...
Курсът на щатския долар и еврото, спрямо турската лира се
Коментари Харесай

Срив на турската лира със 7% спрямо щатския долар и еврото

Курсът на щатския $ и еврото, по отношение на турската лира се покачиха с към 7 на 100 единствено през вчерашния ден. Подобно внезапно нарастване е регистрирано за първи път от година. И през днешния ден продължава наклонността на обезценяване на лирата, написа вестник " Марица ".

Според днешния курс на Българска народна банка един лев се разменя за 12,67 турски лири. Това е безспорен връх.

Турските магазини към момента не са в положение да компенсират моментното нарастване на курса, ето за какво тези които пазарят този уикенд в Турция ще са с голяма полза.

От на следващия ден обаче цените на бензина и дизела в страната ще се усилят с по 2 и 1,8 лири.

Така валутният курс преодоля равнището 23,35 лири за $ и възобнови върха за всички времена, като това е оцезценка за лирата от над 11 на 100, за последните 5 дни. За 6 месеца пък лирата се е обезценила с над 25 на 100.

Еврото също се разменя към този момент за над 25 турски лири, като обезценяването е в същите размери както при $.

Блумбърг изясни това повишаване на обменния курс с обстоятелството, че обществените банки стопираха да се намесват на пазара.

Информационна организация Ройтерс също заяви, че спадът в запасите на Централната турска банка е спрял заради тази причина.

Банкери, говорещи пред Ройтерс, описаха това развиване като връщане към изискванията на свободния пазар.

Преди изборите в Турция Централната банка се намесваше на пазара посредством обществените банки, с цел да потиска курса долар/TL.

С упованието, че тази намеса ще спре след изборите, множеството непознати институции предвидиха, че валутния курс ще се увеличи.

Ревизирайки своята прогноза за долар/TL след изборите, Commerzbank увеличи упованията си за обменния курс в края на годината от 20 на 25.

Анализаторите на Goldman Sachs, въпреки това, покачиха тримесечната си прогноза за долар/TL от 19 на 23, шестмесечната прогноза от 21 на 25 и дванадесетмесечната прогноза от 22 на 28 в своя отчет от 3 юни.

Турската лира е изгубила близо 18 % от цената си по отношение на $ от началото на тази година показва Ройтерс.

Икономистът Махфи Егилмез уточни, че е неправилно да се следва политика на ниски лихви макар високата инфлация и че " на сегашния стадий обменният курс на $ се е върнал към естественото си равнище с освобождението на пазарите ".

" Според някои други коментатори тази икономическа политика, която аз изтълкувах като неправилна, е политика, прилагана съзнателно за продобиване на изборите ", добави Егилмез.

" Мисля, че тези, които направиха този коментар, са прави. Икономическата политика беше напълно предизборна от към две години и стопанската система беше съществено засегната. "

Хакан Кара, един от някогашните основни икономисти на Централната банка, съобщи в Туитър: " Изглежда, че притокът на капитали ще бъде ориентиран към поевтиняване на турските активи в доларово изражение и повишение на лихвените проценти скоро. На процедура това не е елементарно да се направи, само че може да е допустимо, до момента в който остават рестриктивните мерки върху валутните транзакции.

Пьотр Матис, старши валутен анализатор в компанията за данни InTouch Capital Markets в Обединеното кралство съобщи пред Ройтерс, че внезапното поевтиняване на турската лира през днешния ден е сигнал, че обменният курс ще може да се движи по-свободно.

Матис добави, че валутният курс се приспособява към високата инфлация и ниската лихвена политика.

Улрих Лойхтман, който е началник на бюрото за валутни проучвания на Commerzbank, също направи изказване пред Ройтерс и разказа картината, която се появи " като начало на рецесията с турската лира ".

Лойхтман добави: " Ако не забележим някакви непрекъснати промени, Турция може да бъде хваната в серпантина на обезценка и растяща инфлация и ще бъде мъчно да забележим къде ще свърши това. "

Икономическата политика, която Мехмет Шимшек, който беше назначен за министерстър на финансите, ще следва оттук насетне, ще бъде решаваща в хода на обменния курс и инфлацията в страната.

Новината, че Хафизе Гайе Еркан, икономист, живеещ в Съединени американски щати, може да бъде назначен за началник на Централната банка, също се възприема като знак, че лихвите могат да бъдат нараснали.

Ердоган обаче сподели в изявление за CNN преди изборите, че няма да се откаже от политиката си на ниски лихви.

Пазарите ще се оформят през идващите дни съгласно тези развития.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР