Курсът на рублата пада, а от това страдат не само

...
Курсът на рублата пада, а от това страдат не само
Коментари Харесай

Рублата се свлича, руснаците ги очаква нова бедност


Курсът на рублата пада, а от това страдат освен вносителите, само че и съветските жители. Вносните артикули нарастват, инфлацията пораства, а руснаците безспорно ги чака в допълнение обедняване. Какво още предвиждат специалистите?

През миналата седмица рублата спадна до майските си равнища по отношение на $ и еврото. Експертите предвиждат, че това не е лимитът и предизвестяват за възходяща инфлация в. Обменните курсове на еврото и $ по отношение на съветската рубла към този момент няколко следващи дни усъвършенстват " антирекорда " от месец май 2022 година.

В края на ноември доларът се обменяше за към 61 рубли, а еврото - за 63. Сега в Москва цената на западните валути надвиши надлежно 70 и 75 рубли. Сривът на рублата идва на фона на увеличаващите се ограничавания, които западните страни постановат на съветската стопанска система и на военно-промишления комплекс на Русия.

Сривът на рублата и глобите на Европейски Съюз

На 16 декември одобри деветия си пакет от наказания. Освен износа на артикули и технологии с двойна приложимост, рестриктивните мерки този път включваха и износа на артикули, които биха могли да допринесат за подобряването на съветския защитителен бранш. Освен това Европейски Съюз забрани вложенията в съветския минодобив, в случай че те не са свързани с торове и " сериозни първични материали ".
Редакцията предлага
Друг фактор за отслабването на рублата е влизането в действие на ембарго върху доставките на съветски нефт по море за Европейски Съюз, както и контрактуваният сред Брюксел, Г-7 и Австралия. В резултат от това цената на суровия нефт вид " Брент " спадна до 80 $ за барел, връщайки се на предвоенните си равнища. Европейски Съюз сложи ценово ограничаване и върху съветския газ.

Отслабването на рублата е директно обвързвано със глобите против съветския енергиен експорт, разяснява Рубен Ениколопов, някогашен ректор на Висшата школа по стопанска система в Москва и професор в испанския университет " Помпеу Фабра " в Барселона: " Обменният курс на рублата се дефинира извънредно от комерсиалния баланс – от съотношението сред вноса и износа ", изяснява икономистът. " Вносът се срина, до момента в който износът се задържа задоволително постоянен, и по тази причина рублата в началото укрепна. Сега се случва тъкмо противоположното. "

Според Ениколопов съветските експортьори се тормозят за това какъв брой сила ще могат да продадат и какъв брой пари ще получат против нея. " Все още не е известно дали глобите ще доведат до спад в приходите от експорт, само че опасенията към този момент са налице ", споделя откривателят. " Съществуват и опасения, свързани със международната стопанска система. Ако настъпи световна криза, цените на силата ще спаднат, без това да има връзка със глобите. "

Задействала ли е Русия " печатницата за пари "?

Николай Кулбака, икономист и учител в Свободния университет отбелязва и друга наклонност, която следи - стартирането на " печатницата за пари ". Бюджетният недостиг принуждава Русия да усилва количеството пари в страната, т.е. да печата пари, изяснява Кулбака. " Когато държавното управление не разполага с задоволително пари, то би трябвало или да вземе заем, или да ги напечата. " Заради компликациите при приемането на заеми, страната все по-често печата пари, споделя специалистът. Според него това води до в допълнение обезценяване на съветската валута.

Експертите считат, че експортьорите и държавният бюджет имат изгоди от евтина рубла. " Износителите печелят в задгранична валута, до момента в който разноските им са най-вече в рубли ", показва Рубен Ениколопов. " За тях е добре, че рублата е евтина. Вносителите купуват валута, като по този метод несъзнателно способстват за поевтиняването на рублата, само че губят от новия курс. "

Експертът Николай Кулбака

Освен вносителите,. Отслабването ѝ значи, че вносните артикули ще нарастват, а че инфлацията ще се увеличи, предизвестява Николай Кулбака. „ Във всички случаи това значи, че съветските жители ги чака в допълнение обедняване. Може и да не е доста огромно, само че то се задава и ще остане трайно и в бъдеще “, споделя специалистът.

Техническа прогноза

В близко бъдеще валутният курс на рублата ще се ускори в лимитирана степен, само че укрепването ще бъде с механически темперамент и няма да бъде продължително, считат специалистите. Тенденцията за намаляване на съветската валута може да се окаже дълготрайна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР