Курсът на еврото във вторник се понижи със 1.4% спрямо

...
Курсът на еврото във вторник се понижи със 1.4% спрямо
Коментари Харесай

Еврото достигна 20-годишно дъно спрямо долара

Курсът на еврото във вторник се намали със 1.4% по отношение на щатския $ и доближи 20-годишно дъно. Това се случи на фона на възходящи упования за криза в Европа и следващ растеж на цените на газа, както и растяща заплаха от. Спадът отразява залозите на пазарите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще покачва по-бавно лихвите в еврозоната заради опасенията за стопански спад тази година. Така единната валута се свлече до 1.0281 $, което е най-ниското равнище от декември 2002 година, а наподобява все по-вероятно. От началото на годината еврото е спаднало с над 9% по отношение на $.

Икономическите последици от войната в Украйна пречат на ЕЦБ да покачва лихвените проценти със същото бързо движение като Федералния запас на Съединени американски щати, макар рекордната инфлация в еврозоната, която доближи 8.6% през юни. Централната банка под управлението на Кристин Лагард възнамерява първо покачване на лихвите този месец, като в това време от март Фед към този момент повиши главната си рента с 1.5 прочие пункта, а прогнозите са да продължи с още 0.75 пункта този месец. Това уголемява разликата сред лихвените проценти в Съединени американски щати в еврозоната и прави американската валута по-привлекателна поради по-високата възвращаемост.

Според модела на Bloomberg за цените на вариантите шансът до края на годината доларът да доближи паритет с еврото е скочил до 60%. " Сега паритетът е единствено въпрос на време ", счита Нийл Джоунс, началник на форекс продажбите за финансови институции в Mizuho.
Реклама
Следеният с внимание показател на мениджърите по доставяне PMI на S&P Global, който е индикатор за увереността на бизнеса, падна до 52 през юни от 54.8 през май. Стойността е най-ниска за последните 16 месеца, въпреки да остава над считаното за пределно равнище от 50 пункта, под което се приема за сигнал за криза.
От началото на годината еврото е спаднало с над 9% по отношение на $. Източник: Investing.com ЕЦБ изостава поради риска от криза
Пазарите към този момент залагат, че ЕЦБ ще предприеме покачване от 1.4 пункта тази година, до момента в който преди към три седмици упованията бяха за по-рязко повишаване от 1.9 пункта. Сигналите са, че първият цикъл на стягане в еврозоната за последното десетилетие ще стартира в края на юли с покачване от 0.25 пункта.

Доминик Бънинг, началник на European FX Research в HSBC, също чака единната валута да се изравни с $ тази година. ЕЦБ се придържа към своите проекти, до момента в който други централни банки усилват лихвите си много по-бързо. Инвеститорите са по-предпазливи и поради риска за заемите на някои високо задлъжнели страни с по-слаби стопански системи като Италия, чиито разноски по задълженията скачат повече при покачване на лихвите. Очаква се ЕЦБ да даде своя инструмент за предотвратяване на по-уязвимите страни след срещата си по-късно този месец.

Спадът на еврото беше комплициран и от по-ниската ликвидност и продажбите в евро-швейцарски франк, считат европейски трейдъри. Еврото падна с 0.9% по отношение на швейцарския франк до 0.99257, най-ниското равнище от 2015 година " Валутният пазар не е възобновен до цялостна ликвидност поради празника в Съединени американски щати ", споделя през Bloomberg Джоунс от Mizuho. Затова всеки по-голям размер на търговия има обилни резултати върху пазара.
Реклама Свързани публикации Фед и ЕЦБ най-сетне одобриха инфлацията на съществено 24 юни 2022, 06:26 Скъпият $ тласка световната стопанска система към по-голямо закъснение 19 май 2022, 10:20 Експерти чакат паритет сред еврото и $ 9 май 2022, 11:33 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР