Курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум от

...
Курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум от
Коментари Харесай

Еврото потъна до нов 20-годишен минимум

Курсът на еврото се намали до нов 20-годишен най-малко от 0,9809 $, оповестява Българска телеграфна агенция. Европейската централна банка дефинира през вчерашния ден следобяд курс на единната европейска валута от 0,9906 $ за едно евро.
Натиск върху еврото и върху доста други валути оказват мощните позиции на щатския $. Американската валута получи подтик от нападателната парична политика на Управлението за федерален запас (УФР), което нощес подвигна водещата си рента с още 0,75 процентни пункта в битка с високата инфлация. Доларът също така е все по-търсен от вложителите поради влошаващите се връзки сред Запада и Русия.
Тази заран под напън е и японската йена. Централната банка на третата по величина международна стопанска система се придържа към демократичната си парична политика поради че инфлацията в страната към момента е много по-ниска от тази в останалите страни. Централната банка на Япония реши да резервира и нулевата рента по дълготрайните заеми, както и да остави прага за повишение на тези ставки на равнище 0,25 на 100. Регулаторът води политика на негативни лихви, с цел да подтиква растежа на японската стопанска система, до момента в който инфлацията в страната остава доста по-ниска от тази в останалите страни по света. Паундът също пада.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР