Курортът Вароша до някогашната перла Фамагуста е изоставен от 1974

...
Курортът Вароша до някогашната перла Фамагуста е изоставен от 1974
Коментари Харесай

Отвориха достъпа до крайбрежието на Призрачния град в Северен Кипър

Курортът Вароша до тогавашната перла Фамагуста е зарязан от 1974 година, когато Турция нахлува в северната част на Кипър. По постройките и до през днешния ден личат дупки от патрони.

Властите на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) отвориха за гости крайбрежната линия на региона Вароша на град Фамагуста, съобщи кипърското гръцко издание "Филелефтерос ".

Решението за това беше взето на среща на премиера на кипърските турци Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник, предава Българска телеграфна агенция.

При днешното отваряне на Вароша (на турски Мараш) беше позволено влизането на жители, както и на представители на медиите под контрола на полицията на кипърските турци.

В известие в Туитър Татар написа: "Възстановяваме затворения Мараш за човечеството, за Кипър и за света. Заедно вървим от отворения Мараш към едно ново бъдеще " - в очевидна препоръка към един от предизборните му лозунги за президентските избори в неделя - "Към едно ново бъдеще ".

Районът Вароша е окупиран след турското навлизане в Кипър през 1974 година За разлика от останалите елементи на Северен Кипър, оттогава до през днешния ден той беше под директната администрация на турската войска и достъпът до него беше неразрешен. Според резолюциите на Организация на обединените нации заселването на който и да било в зоната, с изключение на на избягалите при нахлуването законни притежатели, е недопустимо. Решението за отварянето на Вароша провокира остра реакция от страна на Република Кипър и Гърция, както и безпокойствие от страна на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и други интернационалните фактори.

Кипърските медии разгласиха и фотоси от подготовката за отварянето, на които се вижда служащи да почистват улици и да поставят нов асфалт. След затварянето си през 1974 година под въздействие на времето и естествените сили Вароша, в миналото най-известният морски курорт в Кипър, е в тежко положение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР