Куриозен случай с арестуван у нас и осъден в Германия

...
Куриозен случай с арестуван у нас и осъден в Германия
Коментари Харесай

Куриоз: МВР издирва черногорец за компютърни измамник, а той - в затвора в Казичене

Куриозен случай с задържан у нас и наказан в Германия черногорец сподели, че електронните системи на вътрешното министерство нямат връзка между тях. 

Черногорецът Лука К. бил издирван от дирекция “Миграция ” в Министерство на вътрешните работи. Те не съумели да го намерят, макар че е екстрадиран в България с решение на съда в Германия. А до момента в който го издирвали, той се прибрал, с цел да доизлежи присъдата си у нас.

Влязъл през граничния надзор и бил отведен в пандиза. От дирекция “Миграция ” по този начин и не разбрали, че сътрудниците им от Гранична имат данни къде се намира Лука.

Поводът за издирването на мъжа е, че повече от година го няма в България, където има позволение за непрекъснато престояване. Не било ясно и дали е в страна от Европейски Съюз, а по закон, в случай че не е, стартира процедура по лишаване на разрешителното му.

Дирекция “Миграция ” стартира да го търси през февруари 2023 година 10 дни по-късно наказаният е върнат у нас да доизлежава присъдата си от Германия с решение на съда там. Тя е за компютърни измами от столичен колцентър.

" Аз работих в компанията, не съм бил управител. Убеждавах хората да влагат. Дали са им изплащали облаги, не знам, тъй като с това се занимаваше различен отдел ”, изяснява черногорецът.

Той и още няколко негови сътрудници са арестувани през 2021 година Мъжът се съгласява да бъде екстрадиран и съден в Германия.

Заедно с него отпътува и тогавашната му брачна половинка Десислава. Тя живее при брат му, а откакто Лука е наказан, му върви на свиждания. Това е удостоверено с записка от пандиза, в който Лука е лежал. Питана през 2023 година къде е Лука обаче, тя показва, че не знае. Така започва процедурата за отнемането на правото му на престояване.

Когато влиза назад в България, е докаран със съдействието на Интерпол. Не е разгласен за общодържавно търсене, защото има периоди, в които да се връчи известието за пускане на процедурата. Заради несвързаните системи обаче на КПП-то на летище София не му е връчено уведомлението.

От Гранична полиция не знаели за него, нито че сътрудниците им от “Миграция ” го търсят.

Така Лука е откаран в затворническото общежитие в Казичене, с цел да доизлежи остатъка от 4-годишната си присъда. Започва и работа там. “Той схваща, че го търсят, до момента в който е в пандиза ”, изяснява юрист Майер Герон. Той упорства настояването да му бъде връчено с нова процедура, защото срокът за обжалване на остарялата е изминал, а клиентът му е нямало по какъв начин да отиде и да си получи известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР