Купуват още на етап строежОколо 600 хил. кв. м офис

...
Купуват още на етап строежОколо 600 хил. кв. м офис
Коментари Харесай

600 хил. кв. м. офиси излизат на пазара до 3 г.

Купуват още на стадий градеж


Около 600 хиляди кв. м офис площи клас А са планувани или са на стадий градеж в София и се чака да бъдат приключени до три години. В същото време 70% от огромните компании в столицата имат намерение да усилят чиновниците си в този интервал, като 31 на 100 възнамеряват растеж от над 25%. Това демонстрира изследване на консултантска компания измежду 100 сдружения с общо 24 хиляди чиновници и наета повърхност от 270 хиляди кв. м.

„ Независимо, че има доста здания на стадий градеж, огромна част от тях към този момент са съвсем напълно запълнени. В централната част на София не се чакат нови офиси в околните години, защото усвояването на огромни имоти е мъчно. Строителството в периферията е предизвикателство, тъй като за фирмите е значимо чиновниците им да пътуват допустимо минимум до работното си място ”, споделя Димитър Иванов, началник на отдел „ Представляване на наематели ” в компанията.

61% от компаниите оповестяват, че проектите им за напредък ще доведат до разширение на офис площите им в близко бъдеще, като съвсем половината от участниците в допитването са декларирали, че чакат уголемение в границите на идващите 12 месеца. Компаниите възнамеряват разширението си сред 6 и 12 месеца авансово, защото качествените площи не са толкоз доста, разясняват брокери на парцели. Например една от огромните компании подписа най-голямата договорка с офис площи за 2018 година за наемането на 11 500 кв. м. в постройка, която се чака да бъде приключена през първото полугодие на 2019 година

Достъпът до постройката и близостта й до спирки на градския превоз, най-много на метрото, е от най-голямо значение при вземането на решение за наемане. 79% от участвалите в проучването компании считат този фактор за доста значим, а на второ място по значение се слага съществуването на интернет връзка (76%).

От компанията установяват повишение на цената на паркоместата напоследък, заради което здания с добре уредени паркоместа покачват конкурентоспособността си.

Наличностите от съвременни офис площи в София доближават 1,93 млн. кв. м., а свободните площи са 9,1%. Наемите са на равнища сред 12 евро и 15 евро на кв. м. за офиси клас А и 8-11 евро за клас Б, сочат данните на компанията.

Тенденция


Фирми се местят в по-хубави здания

 74 на 100 от фирмите употребяват офиси от отворен вид за чиновниците си. 74 на 100 от фирмите употребяват офиси от отворен вид за чиновниците си.
Изискванията на наемателите за качеството на постройката нарастват с времето. Тенденцията за пренасяне на наематели от здания клас Б към здания клас А ще продължи, считат брокери на парцели. Това се удостоверява от резултатите от проучване, съгласно което 1/3 от фирмите не са удовлетворени от спецификите на постройката, в която се намират, като качество на вътрешната среда, равнище на сигурност и успеваемост на систематизиране на пространствата.

54% от фирмите не са удовлетворени от ръководството на постройките, в които се намират, и доста от тях са склонни да се местят в друга постройка с по-добро ръководство.

По отношение на организацията на работното пространство 74 на 100 от фирмите оповестяват, че употребяват офиси от отворен вид за всичките си чиновници или ги комбинират с с дребни затворени пространства за основни ръководители. Експертите не чакат тази наклонност да се промени в близко бъдеще, защото българският пазар е доминиран от световни компании в секторите IT и BPO (Business process outsourcing) с дълготрайни проекти за развиване в страната ни. Близо 42% от фирмите поддържат работата от у дома като метод за усъвършенстване на пространството или даване на по-голяма еластичност на чиновниците си.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР