Купуването на нов дом се превръща в недостижима мечта за

...
Купуването на нов дом се превръща в недостижима мечта за
Коментари Харесай

Жилищата в Гърция стават все по-недостъпни

Купуването на нов дом се трансформира в недостижима фантазия за доста от гърците. Основната причина е скокът в продажните цени, обвързван с възходящите разноски за строителство, повишаването на парцелите и по-високите стандарти за енергийна успеваемост, на които към този момент би трябвало да дават отговор всички нови парцели.

Според оценителската компания Geoaxis Property & Valuation Services, от 2017 година до 2022 година (т.е. по време на възобновяване на жилищния пазар от най-ниската му точка) цените на жилищата в новите здания са се нараснали със 75,5%.

Средната офертна цена за новострояща се постройка в северните околности на гръцката столица, които са и най-търсени, се движи към 3500-4500 EUR/кв.м в строящите се парцели, до момента в който покупко-продажбите се подписват малко под това равнище. Но преди 5 години междинната цена на търсенето не надвишаваше 2000-2500 EUR/кв.м.

Разбира се, през 2018 година имаше по-малко нови здания от през днешния ден заради финансовата рецесия и ползата към покупките не беше толкоз висок, колкото е в този момент, в това число и от задгранични купувачи.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР