Купуването на имот в Португалия вече не е път към

...
Коментари Харесай

Обновената схема за златна виза на Португалия за увеличаване на инвестиционните фондове

Купуването на парцел в Португалия към този момент не е път към „ златна виза “ , даваща право на престояване , само че чужденците , които желаят да си обезпечат такава, към момента могат да вложат парите си в капиталови фондове, които в този момент чакат взрив на притока, написа „ Агенция Ройтерс “.

Португалското държавно управление стегна разпоредбите , откакто в началото сподели през февруари 2023 година, че ще анулира схемата за златни визи , която е упреквана за изострянето на жилищната рецесия . Тя към този момент се опита да пренасочи вложенията в парцели от огромните градове към обезлюдените региони. Схемата, която предлага на богати жители отвън Европейски Съюз, които влагат в Португалия, правото да живеят в страната, притегли 7,3 милиарда евро (8 милиарда долара) средства от стартирането си през 2012 година Повечето участници са от Китай, Бразилия и Съединени американски щати.

Около 90% от тези пари отидоха в недвижими парцели , което провокира недоволства , че покачва цените на жилищата в една от най-бедните народи в Западна Европа .

Междувременно Европейската комисия прикани за преустановяване на сходни стратегии, базирайки се на опасности за сигурността.

Влагането на пари в капиталови фондове е алтернатива в границите на португалската скица от 2015 година, само че в този момент се чака да бъде нейният главен канал. Други пътища включват дарения за културни или проучвателен планове. Ето какво споделя юрист Ванеса Лима от Prime Legal, която наред с други услуги оказва помощ на чужденци да аплайват за виза:

„ Недвижимите парцели постоянно са отмествали фокуса от другите благоприятни условия. Основният вид вложения (отсега нататък) ще бъдат във фондове – няма подозрение. “

За да дават отговор на условията , претендентите би трябвало да преведат 500 000 евро в един или повече квалифицирани фондове.

Португалският регулатор на фондовия пазар CMVM, който сертифицира фондове, съобщи, че не може да даде лист на тези, които дават отговор на изискванията за вложения със златна виза. Лима пресметна, че има към 40, макар че някои към момента не са отворени за вложения . Сред тези, които се надяват да се възползват, е фондът за вложения в стабилно селско стопанство Pela Terra, който към този момент оказва помощ за възобновяването на близо 1000 хектара земеделска земя в региона на Алентехо.

„ Новите правила са вятър в нашите платна “ , счита Алекс Лоури-Уайт от Pela Terra. Той разказа измененията като „ промяна “ на правила, които са основали проблеми като по-високи цени на жилищата, като добави:

„ Програмата за златни визи би трябвало да сложи общността … в центъра на своя фокус. “

Джим Дейвидсън, вложител в Pela Terra от Съединените щати, съобщи, че недвижимите парцели към момента са били алтернатива, когато е почнал процеса на златна виза , само че е бил наясно с възходящите отрицателни настроения към схемата. Той акцентира, че Пела Тера е по-съобразена с неговите полезности и нравственос.

Друг фонд, Sharing Education, влага в интернационалните учебни заведения в Португалия. Ръководителят на отдела за връзки с вложителите Гонкало Сантос разяснява:

„ Забелязахме увеличение на интереса от страна на инвеститорите… тъй като те търсят нещо друго. “

Необходимост

Въпреки че към момента няма публични данни, трима юристи, профилирани в златни визи, споделиха пред „ Ройтерс “, че чакат средствата скоро да съставляват 80-90% от всички сходни вложения. Но откакто парцелите бяха затворени, някои споделиха, че е евентуално по-малко пари да стигнат до Португалия като цяло. Франсиско Барата Салгейро, старши сътрудник, отговарящ за отдела за задгранични вложения в EDGE International Lawyers, акцентира:

„ Хората го вършат не от предпочитание да влагат, а от необходимост… с цел да получат златните визи. “

Приносът на най-малко 250 000 евро за културни планове или 500 000 евро за научни проучвания – или основаването на 10 работни места – също може да помогне за обезпечаване на златна виза. Кандидатите би трябвало да разрешат инспекции на съдимост и да покажат, че нямат неуредени задължения.

Лима от Prime Legal има вяра, че ще бъдат основани повече средства в този момент, когато недвижимите парцели към този момент не са алтернатива – и че някои съществуващи фондове ще се преориентират надалеч от парцели – и че даренията за културни планове ще станат по-популярни. Но Нури Кац от консултантската компания Apex Capital Partners сподели, че изключването на вложенията в недвижими парцели ще направи Португалия по-малко привлекателна за вложителите, които ще се извърнат към схемите за златни визи на други страни. Съседна Испания е измежду тези, които към момента разрешават вложения в парцели. Фактът, че отговарящите на изискванията фондове би трябвало да влагат единствено 60% от парите си в Португалия, в допълнение ще понижи изгодите от схемата за нацията , твърди Кац.

Адвокатите и консултантските компании от дълго време се оплакват, че процесът на златна виза е муден и бюрократичен, а някои желаеха повече изясненост по отношение на новите правила , които не разрешават както директните, по този начин и непреките вложения в недвижими парцели .

„ Ако фонд желае да влага във фабрика… това непряка инвестиция в недвижими парцели ли е или не? “ , попита Салгейро от EDGE и си отговори:

„ Не мислим по този начин, само че тези несигурности се появиха. “

Адвокатът Ракел Куба Мартинс сподели, че някои от клиентите ѝ също са загрижени за политическия риск . Португалия ще организира предварителни избори през март, откакто държавното управление падна след поредност от кавги. Мартинс разяснява:

„ Вече имахме отдръпвания (заявления) заради законодателна неустойчивост и липса на сигурност. Други избират да влагат в този момент и да стартират процеса, вместо да чакат смяна, която може да направи ново държавно управление. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР