Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко

...
Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко
Коментари Харесай

Стефан Янев: Купуването на гласове е грозно явление, опитваме се да го минимизираме

Купуването на гласове е грозно събитие, подкопава демокрацията . Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим убеденост на хората, че техният избор е отишъл там, където те са поискали. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев в предаването " Неделя 150 " по БНР.

Според него когато обществото види, че неговите изконни права се пазят, без значение дали този феномен ще бъде стеснен, или ще бъде спрян, то ще оцени напъните. Янев увери, че служебното държавно управление работи в границите на закона, с цел да ограничи оптимално пазаруването и продаването на гласове за идните на 11 юли парламентарни избори.

По думите на служебния министър председател в българския политически живот се вижда раздалеченост - неангажираност на хората с политическия живот . " Политическото посланичество е в рецесия. Има и лидерска рецесия. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите ", акцентира Янев.

Порази ме мащабът на това, което заварихме. Картината не е добра , само че тя не е незнайна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както би трябвало, в този момент виждаме цялостния размер. Не се опитваме да вършим цялостна проверка. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които към този момент са дадени на прокуратурата, може би ще има и други, сподели още Янев.
 Прокуратурата скастри представителя на служебното държавно управление Антон Кутев
Прокуратурата скастри представителя на служебното държавно управление Антон Кутев

" Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвлечена в противоборство сред партиите "

Той разясни, че връзките сред изпълнителната власт и правосъдната система са институционални. " Институционалният метод е спазен . Какви са дейностите на правосъдната система, не разясняваме, тъй като правосъдното решение се извършва, не се разяснява ".

Стефан Янев разяснява обстановката в страната като корупция, маскирана в законосъобразна форма . Премиерът уточни, че сега имаме типично надпартийно държавно управление . " В работата ни не е имало партиен напън откъдето и да било. Ако новият парламент реши, че този вид надпартийно ръководство е допустимо, това е въпрос и изкуство на самия парламент да сътвори нужния инструментариум това да се случи ", посочи министър председателят.

Той изясни, че гражданското общество би трябвало да е водещо - партиите да следват хората, а не противоположното . Очакването ми за идващото Народно заседание е да има подобен вид говорене. Взаимодействието сред партиите и гражданското общество е ключът към всяко ръководство, уточни Янев.

Служебният министър председател настоя отчуждението сред властта и хората би трябвало да се преодолее . Служебният кабинет ще приготви пакет от евентуално положителни законодателни промени, който ще бъде възложен на 46-ия парламент.

Очаква се формалното предаване на Националния проект за възобновяване да се случи до края на юли. За това Стефан Янев изрази вяра, че до края на идната седмица философията на Националния проект за възобновяване ще бъде показана в Брюксел, след което ще има публично разискване. Очаква се формалното предаване на проекта да се случи до края на юли.

През идната седмица Министерството на здравеопазването ще показа проект за реакция, в случай че COVID-19 обстановката у нас се утежни. Министерството на здравеопазването работи по проект за реакция, в случай че обстановката с ковид у нас се промени. Планът ще бъде показан през идната седмица, като фокус в него ще бъде имунизацията като единственият метод за намаляване на тежки последствия от нова вълна, разяснява Янев.

" Обсъжда се опцията при имунизиране с втора игла на имунизирания да се дават ваучери. Възможно е да сме изправени пред риска да бракуваме ваксини ", добави министър председателят.

В бюджета има пари, само че те са в пера, от които не могат да се вършат обществени заплащания и насърчаване на политики, значими от обществена позиция. Милиарди евро са раздадени без публични поръчки , регистрира Стефан Янев.

" С разпореждане взехме съвсем 500 млн. лв. от " Автомагистрали " и ги пренасочихме към централния бюджет, като стартира преразпределението им - ограниченията за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40 ", открои служебният министър председател.
 42% от държавните пари за инфраструктура раздал кабинетът „ Борисов “ 3 без публични поръчки
42% от държавните пари за инфраструктура раздал кабинетът „ Борисов “ 3 без публични поръчки

Това е един метод да се харчат парите на данъкоплатеца, да се дадат на " наши компании "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР