Купуването и продаването на гласове е престъпление! - с това

...
Купуването и продаването на гласове е престъпление! - с това
Коментари Харесай

Позиция на Предизборния щаб на коалиция „БСП за България“ - Стара Загора във връзка с изтеклия запис за купени гласове за местния вот

„ Купуването и продаването на гласове е закононарушение! ” - с това изречение приключва всеки избирателен пропаганден материал в България. Всички участници в изборния развой самоуверено го заявяват.
В  медиите оповестиха случаи за пазаруване на гласове „ на дребно “ -   посредством схеми с вересии, с покриване на бързи заеми и заплащане в натура, с даването на дърва за огрев и така нататък
Това събитие толкоз е навлязло в изборния развой, че като че ли към този момент се приема за нещо обикновено, притегля все по-малко медиен интерес и за жалост, сякаш и не стои  първостепенно на вниманието на правозащитните органи.
През последните години делата за такива закононарушения се броят на пръстите на една ръка. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи оставят усещане, че бездействат във връзка с изборната търговия. Това не е пресилено, защото  обществото не е уверено, че е направено всичко допустимо за секване на изборната  търговия.
Всичко това отвращава жителите и ги разколебава да гласоподават.
Търговията с избор не подминава и Стара Загора, само че тук към този момент става дума за " търговия на едро ".
В обществените мрежи, на първо време във Facebook страницата на БОЕЦ - България обединена с една цел, се появи запис за огромно пазаруване на гласове за една избрана листа с претенденти за общински съветници  в  Стара Загора.
От записа става изцяло ясно, че към този момент има купени гласове и че следва да се „ дават “ по нерегламентиран метод и да се купуват още гласоподаватели.
Тази уродлива процедура би трябвало да бъде пресечена! Всички, обединени – общество, институции, органите на реда, участници в изборния развой - не трябва да допускаме  приспособяване на изборните резултати  купени гласове - в интерес на избрани претенденти.
Това неизбежно разрушава доверието на гласоподавателите в  изборния развой,  българските институции, в идващия общински съвет и кмет на Стара Загора и демотивира хората да гласоподават.
Настояваме органите на реда  - Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Прокуратурата на Република България, да се самосезират и да подхващат незабавни дейности против възможните причинители на това закононарушение „ търговия с избор “.
Да се откри и огласи по какъв метод е изработен записа, достоверността на гласовете, да се ревизира истинността на изказванията за пазаруване на гласове, мащаба на закононарушението и се подхващат всички законови дейности.
Считаме, че незабавната интервенция на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Прокуратурата на Република България  са извънредно наложителни!
Призоваваме всички участници в локални избори за община Стара Загора да подкрепят  тази позиция!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР