Купуваме храм в Щутгарт за 642 000 евро. С 1

...
Купуваме храм в Щутгарт за 642 000 евро. С 1
Коментари Харесай

Купуваме храм в Щутгарт за 642 000 евро


Купуваме храм в Щутгарт за 642 000 евро. С 1 декар двор е и с две жилища за свещеника, сподели пред „ Телеграф “ митрополит Антоний. Предстои БПЦ да закупи храма, който употребява в Щутгарт, и той да стане нейна благосъстоятелност.
Българската православна черква ще закупи храма в Щутгарт, който употребява сега, с цел да бъде нейна благосъстоятелност. Предстоят финални договаряния по договорката, като цената е 642 000 евро. Това сподели за „ Телеграф “ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той посочи, че цената е алегорична, тъй като действително постройката коства милиони, защото е огромна. Тя включва 1 декар двор, две жилища за свещеника, канцеларии и зала за събирания.
„ Там има 10 000 българи, става дума за огромна църковна община, а храмът е прелестен. Затова желаеме да го запазим. Въпреки че ни го дават евтино, не можем да се оправим сами и по тази причина помолихме за помощ от страната. Вече внесохме писмо до Министерския съвет и чакаме решение, а нямаме доста време “, изясни митрополит Антоний.

Църквата ни има единствено пет независими храма в Европа – те са в Берлин, Хага, Будапеща, Виена и Хамбург. Останалите, които епархията употребява, са взети със алегоричен наем с контракт за поддържане.

„ Благодарни сме на католическата черква, защото за момента за нас е алтернатива да отслужваме православните богослужения в тези храмове и да събираме нашите сънародници “, сподели още Негово Високопреосвещенство.

Тази година се навършват и 10 години от неговото митрополско служене. Юбилеят ще бъде маркиран в последната седмица на октомври с тържества в Берлин. За събитието са поканени представителите на Светия синод, държавни лица и посетители от другите поместни православни църкви. Тогава ще бъдат отслужени богослужения и съборна света литургия.
„ Ще има братско другарство, което за нас е доста значимо. 10 години от дистанцията на вечността са нищо, само че пък от дистанцията на времето тук и в този момент, човек може да си направи равносметка какво е постигнал и какво още би трябвало да реализира. Има още доста какво да се направи, само че бих споделил, че създадохме добра финансова и административна дисциплинираност в българските православни църковни общности “, разяснява митрополит Антоний.

Той посочи, че през това време са ръкоположени и доста млади свещеници, само че това към момента не е задоволително. „ Стремежът ни е за в бъдеще да имаме от ден на ден независими храмове, които са наша благосъстоятелност, и да ни дават свободата и комфорта да организираме своите богослужения зад граница “, добави Негово Високопреосвещенство.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР