Купувачите на жилища в САЩ трябва да мислят по-бързо от ...

Купувачите на жилища в САЩ трябва да мислят по-бързо от

Жилищата в САЩ остават на пазара за седмица, купувачите са принудени да рискуват

Купувачите на жилища в Съединени американски щати би трябвало да мислят по-бързо от всеки път, с цел да стигнат до договорка, което принуждава доста от тях да вземат прибързани решения за това каква къща да купят и какъв брой да платят, написа Wall Street Journal.

Между юли 2020 година и юни 2021 година жилищата за продажба са останали на пазара за междинен срок от едвам една седмица преди подписването на контракт, демонстрира допитване на Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели (NAR). Това е спад по отношение на три седмици година по-рано и бележи ново рекордно дъно от началото на воденето на статистика през 1989 година

Бързите продажби изясняват за какво броят на продадените жилища пораства до многогодишни върхове по време на пандемията от COVID-19, макар че наличностите от жилища за продажба остават ниски.

Пандемията подтиква най-големия взрив на жилищния пазар от над 10 години. Купувачите, които съумяха да запазят работата си, са потърсили повече пространство, с цел да работят от разстояние, и са се възползвали от ниските лихви по ипотечните кредити. Много семейства също по този начин икономисаха повече по време на пандемията и се възползваха от растящия фондов пазар.

Същевременно предлагането е лимитирано. Предпазливостта при огледите на жилища по време на COVID-19, нежеланието на някои притежатели да излизат на конкурентния жилищен пазар и опциите за рефинансиране при ниски лихви кара доста възможни продавачи да задържат оповестяването на жилището си за продажба.

При толкоз бързо възходящ пазар купувачите нямат доста време да обмислят една от най-големите покупки в живота си и от време на време подценяват обичайни защитни мрежи. Много купувачи се отхвърлят от правото си да приключват контракт поради ниска оценка или неподходящ оглед, с цел да създадат офертите си по-конкурентни в яростното наддаване.

Жилищата всекидневно се продават на цена малко под офертната, само че в годината до юни междинната продажна цена отговаряше изцяло на офертната и доближи най-високото равнище, откогато NAR води данни от 2002 година Средната продажна цена за този срок беше 305 хиляди $, което е растеж по отношение на 272 500 $ година по-рано, демонстрират данните на асоциацията.

През септември пазарите, където жилищата са се продавали най-бързо, са Индианаполис, Денвър, Гранд Рапидс, щата Мичиган, Сиатъл и Такома, Вашингтон, сочат данни на компанията Redfin.

Инструменти, които разрешават на купувачите да оглеждат жилища от разстояние и да насрочват онлайн огледи, също са помогнали за ускоряването на процеса по покупка на жилища през предходната година, споделят брокери. Големият дял на купувачите с пари в брой, в това число вложители, също е съдействал за бързите обороти на пазара, допълват те.

Заради продължаващия дефицит на жилища на пазара доста купувачи заемат изчаквателна позиция. Около две трети от дейните купувачи са търсили жилище минимум три месеца, сочи допитване от септември на Националната асоциация на жилищните строители. Около 45% от тези купувачи са декларирали, че не са съумели, тъй като други купувачи са предложили по-висока оферта.

Нажеженият жилищен пазар се охлади леко през последните месеци, защото доста купувачи не желаят да сменят жилището през зимните празници. Но брокери настояват, че доста жилища не престават да се продават бързо и при доста подадени предложения. Активните разгласи през четирите седмици до 31 октомври са намалели с 22% по отношение на година по-рано, демонстрират данните на Redfin.

Но някои купувачи може да са склонни да се снабдяват с жилище през всекидневно бавния сезон на празниците с вярата да срещнат по-малко конкуренция, споделя Майк Мидлър, основен изпълнителен шеф на компанията Century 21 Real Estate, филиал на Realogy Holdings Corp.

„ Има толкоз доста хора, които са били изтласкани, и несъмнено има насъбрано търсене “, добавя той.

Източник: investor.bg
PromoMall.bg